Digitala Projekt - Grupp 2 "CARIN"

Projeket som vi valde att bygga i kursen Digitala Projekt är ett kortsystem som är tänkt att ha ungefär samma funktioner som TRAX-systemet, det system som håller koll på inpasseringarna i t.ex. E-huset.

Idén till projektet föddes under 2003 då vi båda var styrelsemedlemmar på E-sektionen. Vi konstaterade att det alltid tycktes vara lika svårt att få tillbaka de nycklar som gavs ut till sektionens funktionärer. Detta ledde till att man alltsom oftast fick trycka upp nya nycklar. Eftersom vi ansåg det dumt att ha nycklar på villovägar funderade vi på att investera i ett kortsystem. Det visade sig dock ganska snabbt att ett kortsystem var en ganska kostsam lösning på problemet. Efter ett tags funderande kom vi fram till att man borde kunna bygga ett system med ungefär samma funktioner fast till en mycket lägre kostnad. Vi valde att bygga systemet runt en AVR-processor. De främsta anledningarna till att vi valde just en AVR var att vi inte behövde någon jätteavancerad processor samt att vi hört att AVR var lätt att arbeta med. Vi bestämde oss för att de olika delarna i vårt kortsystem (basenhet, kortenhet och reläenhet) skulle kommunicera med varandra via TCP/IP. Detta berodde dels på det faktum att vi var nyfikna på att bygga prylar som man kunde plugga in i sitt vanliga nätverk och dels på att det vid monteringen av ett sådant kortsystem skulle underlätta en hel del i form av minskad kabeldragning då det finns nätverk nästan överallt. För nätverkskommunikationen behövdes en ethernet-kontroller. Vi valde en RTL8019. Denna krets var vanligt förekommande på gamla ISA-nätverkskort. Denna valde vi främst för att den var enkel att få tag i. Och en ISA-krets var klart att föredra framför en modernare krets som då hade använt sig av PCI som är betydligt krångligare att kommunicera med.

Detta är bara en kort introduktion till vad vi har gjort. För er som vill läsa mer finns kravspecifikationen som innehåller de krav vi satte upp innan projektet började, och projektrapporten som vi skrev efter att projektet var avklarat.

Efter att rapporten lämnats in hade vi en dryg vecka kvar innan projektet skulle redovisas. På den tiden fick vi i princip systemet att fungera som det skulle, även om det fortfarande fanns en del instabilitetsproblem. Men utvecklingen fortsätter, och förhoppningsvis finns systemet i bruk nere i edekvata någon gång efter sommaren 2004.