Kursmaterial
Kurslitteratur 2015:
William Stallings "Data and Computer Communications", 10th ed, International ed, Pearson, ISBN 978-1-292-01438-8.
I Stallings bok på pärmens insida finns anvisning för hur du kommer åt bokens webb-material. Var försiktig när du skrapar fram access-koden; på förekommen anledning.
Till viss del kommer vi också att använda kursboken från ETS130 Kommunikationssystem:
Ett särtryck, som ingår i kurslitteraturen, finns att hämta (PDF) på kursens moodle.
Läsanvisning gällande kursens första del under lp ht1 finns här (uppdaterade 2015-09-22). Läsanvisningar till den andra delen ht lp2 finns här och kommer att uppdateras under kursens gång; senaste uppdatering 2015-11-24.
Repetition
Följande avsnitt av kursboken är en repetition av ETS130 Kommunikationssystem:
- Data Com, Data Networks, The Internet, kap 1, sid 33 -- 54
- Protocol Architecture, TCP/IP, Internet based Applications, Kap 2, 2.1--2.6, sid 56 -- 76
- Analog/Digital Transmission, kap 3.2, sid 108 -- 116
- Signal Encoding Techniques, intro till kap 5, sid 174 -- 175
- Digital data, digtal signals, kap 5.1 till och med NRZ, sid 175 -- 180
- Digital data, analog signals, kap 5.2, exkl Performance, sid 186 --193 och 196 -- 197
- Analog data, digital signals, kap 5.3, endast Pulse Code Modulation, sid 193 -- 200
- Error Detection and Correction, kap 6 utom ch 6.6, sid 210 -- 225
- Data Link Control Protocols, Flow and Error control, intro till kap 7, kap 7.1, kap 7.2, sid 235 -- 249
- Frequency Division Multiplexing, kap 8.1, till och med Analog Carrier Systems, sid 262 -- 266
- Synchronous Time-Division Multiplexing, kap 8.2, till och med Digital Carrier Systems, sid 268 -- 272
- Circuit-switching networks, kap 9.2, sid 296 -- 299
- Packet-switching principles, kap 9.5 till Packet Size, sid 307 -- 311
- Local Area Network Overview, intro till kap 11, kap 11.1 -- 11.3 till Fixed Routing, sid 356 -- 369
- Ethernet, kap 12, sid 385 -- 407
(Detta kapitel innehåller också en hel del nytt som inte ingår i kursen men kan vara bra att känna till.)