top
Inte Mesh- Utan Snarare Speciellt Ad Hoc-Nätverk I Liten Skala
Genomförande
large product photo Ingående komponenter

  • AVR Mega168 (Atmel)
  • TRW-24G (nRF2401) (SparkFun)
  • 3D-accelerometer (Freescale MMA7260)
  • Joystick (Logitech Wingman)
  • 3-färgs lysdioder
  • FTDI FT232

Teori

Vårt arbete är ett protokoll som tillåter att infromationspaket kan studsa via små självständiga radioenheter inom ett nätverk vars struktur inte är förutbestämd. En samling med mer än två enheter bildar automatiskt ett nätverk där alla enheterna kan dra nytta av varandra för att överföra information på längre avstånd än vad de ensamma är kapabla till. Varje enhet har en uppfattning om hur nätverket är uppbyggt tack vare regelbundna broadcasts från alla enheter.

Protokollet har implementerats i tre enheter med vardera en AVR Mega168 som mikrokontroller och TRW-24G. All kod är skriven i C. Ett dussin mjukvarumoduler hanterar allt informationsflöde inklusive seriellt gränssnitt mot PC för utveckling- och debuggningssyfte. Flertalet avbrott hanteras och buffertar är implementerade, dock används ingen realtidskärna i vår prototypversion.

Funktionalitetsexempel
Nod A vill skicka information till nod B, men avståndet är för långt för att få en bra direktförbindelse. Däremot råkar nod C vara placerad mitimellan A och B. A kan nu be C att skicka informationen till B, eftersom detta bildar en väg med bättre förbindelse. När informationen från A nått B via C så skickar B ett svar till A (via C) att informationen är mottagen. När A fått svaret från B är förbindelsen bekräftad.
Övrigt large product photo

För att ha rådata att skicka över vårt nätverk byggde vi tre enheter utrustade med respektive; 3D-acceleroemeter, joystick och PC-gränssnitt. För enheten med PC-gränssnitt skrev vi en Java-applikation som skötte kommunikationen med radioenheten och visade nätverkets status i realtid via ett grafiskt gränssnitt.

Digitala Projekt 2007 - Stefan Skoog och Joakim Arnsby