Väderstationen

Av: Andreas Cremon (Grupp 15)

Mitt syfte med att gå kursen digitala projekt var att få en insyn i hur man bygger och programmerar ett komplett elektronikprojekt för att sedan kunna ha användning för de kunskaperna när jag tar tag i mitt större projekt att bygga ett flipper mer eller mindre från grunden. Projektet att bygga en väderstation vissade sig ha flera klurigheter än vad jag hade väntat mig jag fick det första problemet redan under planeringen för hur projektet skulle kunna utföras. Problemet i fråga var att jag inte hittade någon vindmätare till något rimligt pris även om jag spenderade många timmar att leta efter det så jag beslöt mig för att ha det som en del i mån av tid i min kravspecifikation. Efter det så flöt det mesta på ganska bra jag gick sakta men säkert mot en färdig hårdvarukonstuktion lödningar och liknande var inget nytt för mig då jag har jobbat några sommar med elektronikmontage i fabrik, det var däremot virning som går ut på att man bara virar kopplingstrådarna runt pinnarna med en slags pistol dock var det mycket snabbt att lära sig.

Mjukvaran skapade vissa problem då jag inte förr ha programmerat i C men efter några dagar och några småtips från andra teknologer så var jag igång och skrev enligt mig ganska friktionsfritt.

Resultatet blev en grund för att bygga vidare på det är fullt med ledig plats kvar på kortet för de påbyggningar som sedan kan tänkas ske i form av vindmätare, ljusmätare osv. På kortet är det även plats för en trycksensor som man bara kan sticka i dock så hann jag inte skriva någon kod till den vilket resulterar att den inte är med på bilden (fig1) av det färdiga resultatet.

 

På bilden (fig1) till höger ser man det färdiga resultatet

A(1), B(2), och C(3) är knappar för att sätta temperatur och

för att byta så att man ser max och mintermperatur.

Dioderna är temperaturvakter som är inställda att lysa när

temperaturen passerar under ett visst värde

(den gröna 0 grader utomhus och den röda 20 grader inomhus).

Den stora klumpen i mitten är mikroprocessorn en Atmel atmega 16

till vänser om den ser man de två digitala temperatursensorerna

(DS18s20) och under ser man den 40X2 teckens lcd displayen.

matningsspänningen kommer från ett labbaggregat via de två kablarna uppe i det högra hörnet.

Finns det mer intresse av väderstationen kan man läsa rapporten med inkluderar C-kod