Rapport
Källkoden
Schema sändaren
Schema mottagaren

Avståndsmätare



Bakgrund

I vanliga fall när man ska mäta något använder man ett måttband. Men i vissa fall vill man ha kontinuerligt uppdatering av avståndet och även slippa stirra sig blind på millimetersträcken. Då kan man behöva ett trådlöst måttband där man placerar en del i ena änden av det man vill mäta och sedan hela tiden ha koll på hur långt bort det är. För att tillgodose detta behov har vi valt att konstruera en sändare som sänder ut IR-ljus och ultraljud samtidigt. En mottagare detekterar sedan dessa båda signaler och med hjälp av tidsskillnaden räknas avståndet ut. Detta görs med hjälp av en mikroprocessor, AVR Atmega16. Resultatet presenteras på en enradig alfanumerisk display.

Lösning

För att mäta ett avstånd används det faktum att ljudet färdas i 343 m/s i rumstemperatur och att ljuset kan anses vara oändligt snabbt vid små avstånd. Tanken är att ljuset ska fungera som en startsignal och ljudet som en stoppsignal vid mottagaren.

Resultat

Från början var det meningen att den skulle fungera mellan 50mm och 5000mm helst med millimeterprecision men den analoga mottagardelen blev inte så bra att den klarade av det. Vi lyckades få stabila mätvärden upp till 110cm med centimeterprecision. Om man hade haft mer tid så hade man kunnat optimera dom analoga delarna men eftersom kursen heter digitala projekt så valde vi att lägga den tiden på den digitala biten.


Fredrik Brödje e03fb@efd.lth.se
Einar Norrman e03en@efd.lth.se