Digitala Projekt

Detekteringssystem för en robotenhet

Här visar vi vad vi gjorde i kursen Digitala Projekt på Lunds Tekniska högskola. Kursen går ut på att man skall skapa en konstruktion med digitala kretsar samt där man utnyttjar en processor av något slag för att utföra någon uppgift. Vi valde ett projekt som IT-institutionen själva skulle ha användning av, nämligen ett detekteringssystem för en automatiserad robotenhet. De har en robotenhet på institutionen som åker omkring i korridoren, men den har inte något bra system för seende, så vi skulle förbättra detta.

De krav vi ställde på vårt system var att det skulle klara av att detektera ett objekt lika stort som ett bordsben på ett godtagbart avstånd, ca 60- 80 cm . Vi ville även att vår enhet skulle kunna kommunicera med en dator där all information som upptagits från detekteringssystemet skulle presenteras på ett snyggt sätt. Vårt projekt gick i princip ut på att skapa ett visuellt system till en robotenhet vilket skall tillåta roboten att ”se” så att den kan undvika olika hinder. För att kunna lösa detta behöver man ett program som mäter avståndet i alla vinklar och sedan tar hand om denna information på ett vettigt sätt.

Till projektet använde vi processorn ATMega16 från Atmel, en servomotor som kunde rotera 180° och en avståndsmätare som vi fäste på servomotorn. Programmet på AVR-processorn skrev vi i C, och programmet på datorn som ritar upp omgivningen skrev vi i Java. Både rapporten, koden och Java-programmet kan laddas ner från länkarna ovan.

Detta projekt utfördes av Christian Nilsson, Joakim Landberg och Johan Groth.