Bakgrund

Då vi går mot en allt mer kriminell värld tillmötes och inbrotten i lägenheter, sommarhus och villor ökar dramatiskt gäller det att vara steget före den undre världen. Med detta som bakgrund har vi valt att utveckla ett larmsystem för bostaden, även kallad P.L.U.T.OTM (=Professional aLarm Utility Totally Outstanding). Vi valde att göra ett larmsystem för exempelvis en villa eller sommarstuga, larmet är dock enkelt att modifiera för andra användningsområden som t ex billarm. Larmet består av 8 digitala och 4 analoga givare (i den slutliga versionen valde vi dock att använda endast en av de analoga givarna.)

Produkten

         Larmet är uppbyggt av en mängd komponenter där microprocessorn M68HC711E9CFN2 (HC11) är "spindeln i nätet" som styr allting. HC11:an var den mest lämpliga för vår uppgift då vi inte behöver lagra så mycket data i minnet, HC11:n kan bara adressera 512 byte i SRAM & 12kb i EPROM.

Vi kopplade även larmet till en PC för att få en så bra användargränsnitt som möjligt. Kommunikationen häremellan sköttes seriellt (COM2 på datorn). Programmet på datorn som tar emot datan från larmet och sedan presenterar det grafiskt är skrivet i Java. Vi valde att skriva vår applikation i Java pga vi hade mest erfarenhet av detta programspråk och vi visste även att det fanns stöd för läsning av COM-portar. För att köra programmet krävs alltså en installation av Javatm 2 SDK Standard Edition, v1.3 men även ett speciellt klassbibliotek kallat Javatm Communications API 2.0 för seriekommunkationen. Dessa finns att ladda ner gratis från nedanstående hemsida.

http://www.java.sun.com/j2se/1.3/

http://java.sun.com/products/javacomm/

 

Nedanstående bild visar hur gränssnittet ser ut.

Vill Ni veta mer om vår produkt och konstruktionen av denna kan ni ladda ner och läsa vår rapport.(doc). Är du en hacker och vill läsa hur vi löste Java-biten kan du även ladda ner programfilerna

Slutligen vill vi bara säga att digitala projekt är en praktisk och mycket intressant kurs som kräver mycket självständigt arbete men ger väldigt mycket tillbaka, både läromässigt och den ger större motivation till fortsatta studier.

Konstruktörer: Fredrik Edlund D97 & Niclas Strandéus D97