Project Description
Rikstäckande Genealogisk Databas – RGD
2014-06-01 -> 2015-05-01
Project Description
Rikstäckande Genealogisk Databas (RGD) är ett projekt som drivs av föreningen DIS (http://www.dis.se/) med syfte att på ett strukturerat sätt sammanställa Sveriges historiska befolkning med dess släktrelationer i en databas bestående av unika individer. I samband med detta implementeras också ett antal kvalitetshöjande hjälpdatabaser.
DIS projektledare Christer Gustavsson ger en statusrapport 2015-02-26 om arbetet med projektet RGD i Cognatus Släkforskningpod.
Detta projekt är ett delprojektet inom RGD som avser att väsentligt bredda och förenkla möjligheterna för allmänheten att använda de hjälpdatabaser och verktyg som tas fram i huvudprojektet genom att:
- Att utveckla och utvärdera en algoritm för fuzzy matchning (identifikation av gemensamma individer och familjer) av två släktträd. Fokus för algoritmen är noggrannhet och effektivitet.
- Utveckla fria Web-tjänster för access till RGD's verktyg och data.
Vi kommer att implementera ett antal öppna Web-baserade Internet-tjänster:
- Validering/kvalitetskontroll av data i egna släktträd.
Användaren ska kunna ladda upp ett släktträd i form av en GEDCOM-fil (GEDCOM är en standard för utväxlande av släkträd) och få feedback avseende kvalitet och direkta fel för namn, församlingar och data-källor. - Matchning/sammanslagning av egna släktträd
Användaren ska kunna ladda upp två släktträd (GEDCOM-filer) och få dom analyserade och sammanslagna till ett släkträd där dubbletter är identifierade och integrerade med varandra. - Matchning av egna data mot RGD's data
Användaren ska kunna ladda upp ett släktträd (GEDCOM-fil), få det jämfört med RGD samt få tillgång till ett användargränssnitt där man kan jämföra egen data med RGD's data för matchade individer och familjer.
En stor del av dessa är nu implementerade och tillgängliga i beta-version på http://rgd.eit.lth.se:8085/
Målgruppen för dessa Web-tjänster är allmänheten i form av alla släktforskare. Web-tjänsterna kommer att vara helt öppna och fria. Kod som utvecklats i projektet kommer att vara tillgänglig med Open
Source licens.
Fördelar/användningsområden för RGD är:
- Släktforskare kan säkerställa sin forskning för framtiden i en strukturerad databas
- Utgör ett alternativ till kommersiella aktörers erbjudanden
- Tillåter släktforskaren att fokusera på fördjupad forskning
- Ger ökad tillförlitlighet genom konsensus mellan många släktforskare
På sikt kan RGD-databasen ses som navet i den framtida släktforskningen.