Nyhetsarkiv, 2013
Microposter: Trådlös kommunikation i fordons- och vägtrafikmiljö (WCAE)
Publicerad: 2013-12-11
|
Trådlös kommunikation i fordons- och vägtrafikmiljö (WCAE)
Bilar kikar runt hörn!
Vägtransport utan trafikolyckor!
Nedgång för bilverkstäder!
Fredrik Tufvesson och hans forskarkollegor hittar lösningar för att både människor, miljö och trafik ska samexistera bättre och säkrare runt våra vägar. En speciellt fordonsanpassad wifi-standard (IEEE 802.11p) är ett av verktygen de använder för att bilar och väginfrastruktur ska prata med varandra. Deras system hjälper oss bilförare att slippa ta snabba och svåra beslut så vi undviker ödesdigra misstag bakom ratten.
Förutom att wifi-kommunikationen ska funka måste teamet även ha järnkoll på hela systemet och hur saker uppför sig. Utmaningarna innefattar elektronik, antenner, högfrekvensmiljö, vågutbredning, dynamik, systemsimulering m.m. Dessutom ska två världar mötas, bilar med långa livscykler och elektronik med korta. Forskningen "rullar ut" kommersiellt under 2016.
Volvo är med förstås. Vi är trots allt i Sverige!
Kolla in projektets s.k. "microposter" (till höger) som ger snabb överblick och känsla för helheten. Kontakta Anders Borgström om ni vill "microposta ert projekt!
Text: Anders Borgström | Foto: Johan Cedervall
Frida Sandberg i radio
Publicerad: 2013-12-09
Frida Sandberg medverkade i Sveriges Radio i söndags. Hör programmet här (ca 2 timmar och 37 minuter in i programmet).
- Vi pratade om hur elektriska potentialer som mäts på hudytan avspeglar vad som händer inuti kroppen. Jag berättade även om min forskning inom analys av EKG signaler under förmaksflimmer.
”Attityden är lika viktig som kunskapen”
Publicerad: 2013-12-02
Miljösamordnare Maria Nilsson besökte EIT med anledning av den kommande miljörevisionen i december. Hon informerade om universitetsts viktiga roll (även) vad gäller hållbar utveckling och öppnade upp en diskussion kring hur vi kan ta vårt ansvar för en hållbar utveckling. "Practice what we preach", att leva som vi lär.
![]() Maria Nilsson. Foto: Johan Cedervall
|
En viktig roll
Lunds universitet har en viktig roll i samhället och ska vara en drivande kraft för hållbar utveckling. I egenskap av utbildande myndighet har universitetet en nyckelfunktion i att erbjuda pålitlig kunskap och låta hållbar utveckling genomsyra kärnverksamheten. Ett exempel är att i en högre grad lyfta hållbarhetsåtanke i all forskning. Ett annat exempel kan vara att ge studenterna goda insikter om hur de som framtidens sammhällsbildare kan påverka världen genom att låta hållbarhet genomsyra deras framtida arbetsliv.
Den enskilda insatsen gör skillnad
Ja, ambitionerna är stora men vägarna kan upplevas som vaga och den egna insatsen kan kännas försumbar. Maria Nilsson informerade om LU:s övergripande policy (ovan) och öppnade upp för diskussion vid EIT:s infomöte torsdagen den 28 november.
– Attityden är lika viktig som kunskapen, påpekade någon och fick medhåll från en annan grupp som pekade på just den upplevda betydelselösheten kring den enskildes insats.
– Det är en väldigt vanlig uppfattning, men den enskilda insatsen gör skillnad! påpekade Maria.
Miljöarbete vid EIT
EIT har en policy som väldigt konkret beskriver olika sätt att i institutionsvardagen aktivt ta ställning för en hållbar utveckling. Den hittar du här. Den innefattar dock inte arbete med att aktivt tänka på hållbar utveckling i den dagliga forskningen. Det är något som mer eller mindre alla redan gör, men kanske inte fokuserar på så mycket som man skulle kunna.
– I princip all forskning vi håller på med här handlar om att minska energikonsumtion på ett eller annat sätt, men ofta handlar det om milliwatt eller microwatt. Fast, det är klart att vid en omfattande användning så gör det ju skillnad, reflekterade en forskare.
Läs mer:
- EIT:s interna sidor: Miljöarbete
- Miljöarbete vid EIT (pdf)
- Lunds unviersitets miljöarbete
- Marias presentation
Text & foto: Johan Cedervall
Best Paper Award
Publicerad: 2013-11-28
Best paper award: T. Abbas, A. Thiel, T. Zemen, C. F. Mecklenbräuker and F. Tufvesson, “Validation of a Non-Line-of-Sight Path-Loss Model for V2V Communications at Street Intersections” vid den trettonde upplagan av International Conference on ITS Telecommunications i Tammerfors, Finland.
Sådana är di, pensionärerna
Publicerad: 2013-11-28
Ulf Körner
Ulfs forskningsområde är kommunikation, speciellt datakommunikation och radionät. Ingenting kunde vara lämpligare - få har lättare att få kontakt med människor än Ulf. Om han kommer till ett helt nytt ställe så dröjer det inte många minuter innan han är i glatt samspråk med någon. Ulf är expert på köteori, vilket är märkligt eftersom han avskyr att stå i kö. Men köteori är viktigt när man forskar inom Ulfs områden. Att höra Ulf föreläsa om om köteori och hur den används är en upplevelse, lite som ett väckelsemöte.
Förutom forskning och undervisning har Ulf också gjort en stor insats som styrelseledamot i Post och Telestyrelsen och börsnoterade företag. Han har också varit rådgivare åt flera företagsledningar. Låt oss gissa att de inte bara har fått expertråd utan också en och annan god historia av Ulf.
När Ulf inte arbetar så sjunger han i kör, spelar gitarr, bygger växthus
och ibland glider han fram i en segelbåt på tropiska vatten.
Han abonnerar också på en medaljplats i institutionens årliga golfturnering.

Bengt Mandersson
Bengt Mandersson började sin akademiska bana på institutionen för teletransmissionsteori med att forska på matematiska metoder för att tolka medicinska signaler. Med undantag för några år som forskare på institutionen för lingvistik har Bengt varit E-huset trogen och framförallt varit ett ankare i undervisningen av signalbehandling. Många tusen är de studenter som examinerats av Bengt i signalbehandling, och många är de studenter som uttryckt stor uppskattning för hans stora engagemang i undervisning genom att alltid ge generöst av sin tid!
Bengt har även ett stort internationellt intresse och var under många år engagerad i ett SIDA-finaniserat forskningprojekt tillsammans med Nicaragua där han handledde flera doktorander. Detta intresse avspeglas också i att han tagit ett omfattande ansvar vad gäller Kina-inriktningen på LTH och undervisade ett flertal år i Hangzhou.

Clas Agnvall
Clas är en jovialisk smålänning som bytte skogarna mot den Skånska slätten och det Lund som Esaias Tegnér kallade den akademiska bondbyn. Efter att ha disputerat på transistormodeller inom fysik och en kort tur i näringslivet kom Clas till vad som då var Institutionen för Tillämpad Elektronik i senare hälften av 80-talet. Han undervisade många studenter inom grundläggande elektronik, speciellt analog sådan och var med om att introducera Nullorn vid LTH. Senare blev han Prefekt och översåg den lyckade sammanslagning och integreringen av ”Tillämpad” med ”Teorel”, vilket skapade Elektrovetenskap. Under sin senare gärning hjälpte han LTH med ett antal centrala uppdrag.
En stor del av undervisningen handlade om återkoppling och som ett forskningsprojekt har Clas intresserat sig för återkopplade högtalare. Han är också en inte oäven snickare, båtbyggare (om än sjövärdigheten kan ifrågasättas), krukmakare och bambuodlare.
Microposter: Trådlös kommunikation för ultrabärbara apparater (UPD)
Publicerad: 2013-11-19
|
Trådlös kommunikation för ultrabärbara apparater
Hörapparater som pratar med varandra!
Kroppen kopplar upp sig!
Internets känselspröt!
Henrik Sjöland och hans kollegor gör allt detta möjligt genom sina insatser i det SSF-finansierade projektet UPD, Ultra Portable Devices.
Med extremt strömsnåla och miniatyriserade lösningar som kan användas för att förlänga batteritiden i kritiska tekniska produkter kommer byggstenar och system succesivt på plats. Exempel på framtida produkttillämpningar kan vara hörselhjälpmedel som kommunicerar med varandra, pacemakers och andra kroppsimplantat, små sensorer eller andra enheter med extrema krav på utrymme och energieffektivitet. Teamet har idag en komplett systemdesign på plats och utför kontinuerligt tester på kiselbaserade byggblock.
Kolla även in projektets s.k. "microposter" (till höger) som ger snabb överblick och känsla för helheten. Fr.o.m. nu kommer ni se mer av institutionens projekt i detta format och institutionens forskningskoordinator Anders Borgström ansvarar för lanseringen. Kontakta Anders om ni vill nå ut med ert projekt!
Text: Anders Borgström | Foto: Johan Cedervall
EIT-forskare får 11Mkr från VR
Publicerad: 2013-11-11
Michael Lentmaier får 3.880tkr för projektet Spatially Coupled Turbo-Like Codes, Lars-Erik Wernersson får 3.452tkr för projektet III-V p-type MOSFETs at Scaled Gate Lengths och Viktor Öwall får 3.452tkr för projektet Implementation of Faster-than-Nyquist Signaling - From Theory to Silicon.
![]() Michael Lentmaier får 3.880 tkr. Foto: Johan Cedervall |
Nygammalt tillskott
Michael Lentmaier är ett av EIT:s nyare tillskott, han tillträdde in tjänst på EIT i januari – fast egentligen är han kanske snarare ett nygammalt tillskott eftersom det var på LTH och i den i nuvarande EIT inkluderade institutionen Informationsteknologi som Lentmaier disputerade 2003.
– Efter att jag disputerade här var jag i USA som postdoc i ett år. Sen kände jag att jag varit hemifrån länge och återvände hem till Tyskland där jag varit fram till i år då jag tillträdde tjänsten här på EIT, berättar Michael som trivs i Sverige och som föredrar det svenska universitetssystemet.
– I Tyskland har oftast en professor en hel institution att driva, där är professorn mer som en manager med jättemånga doktorander under sig. Det är också väldigt hierarkiskt där vilket jag inte tycker att det är här och vilket jag föredrar.
Grafer är populära
Kodningsteknik är ett väldigt teoretiskt område men samtidigt förekommande överallt där det finns digital kommunikation. Och dessa ställen blir allt fler i takt med att system och teknisk utrustning kommunicerar med varandra i en allt högre utsträckning.
– I mitt projekt ”Spatially Coupled Turbo-Like Codes” ska mycket kraftfulla koder konstrueras genom att flera enklare komponentkoder används tillsammans i ett sammansatt system.
– Kodernas inbördes sammankoppling kan beskrivas med hjälp av grafer, något som blivit mycket populärt inom kodningsforskningen eftersom mycket långa koder kan konstrueras utan att dramatiskt öka komplexiteten hos avkodningen.
Samarbete med Chalmers
Projektet samkörs med Alexandre Graell i Amat på Chalmers i Göteborg.
– Jag är övertygad om att vårt samarbete kommer att ge ett bra resultat, berättar Michael och säger samtidigt att den största delen av kakan går till finansieringen av en doktorandstjänst på EIT.
– Jag vill också betona att jag tycker det är viktigt att få VR-pengar till sådan här forskning som, precis som du säger, är ganska teoretisk grundforskning. Jag tycker det är mycket lämpligt!
– Vi räknar med att resultaten ska ge nya insikter för utformningen av praktiska system, avslutar Michael Lentmaier.
Läs mer: Vetenskapsrådet.
Text & foto: Johan Cedervall
"UPD Radio" vinnare av Venture Cup Syds pitchmoment
Publicerad: 2013-10-31
Text: Venture Cup
Bland 156 tävlingsbidrag i Sveriges enda nationella vidoepitchtävling är nu 4 regionala vinnaren korade.
I Syd har konkurrensen har varit stenhård och juryns 20 medlemmar har haft den delikata uppgiften att utse bästa pitch i Venture Cup Syd hösten 2013.
Men hur gick det till?
Varje tävlingsdeltagare/team fick i uppdrag att pitcha sin affärsidé under max 60 sekunder. Ingen efterredigering eller specialeffekter var tillåtna. En "ren" pitch helt enkelt.
Hur utsågs vinnaren?
Tävlingsbidragen betygsattes utifrån två parametrar vilka viktades lika: "Idé" respektive "Framförande". Högst medelbetyg = vinnande bidrag
Vinsten?
Bästa pitch i region Syd vinner konsulttjänster från den digitala resultatbyrån Resultify till ett värde om 10.000 SEK. Resultify erbjuder en heldags workshop med en affärsutvecklare och en marknadsförare där du vässas i hur du kan använda de digitala kanalerna för ditt erbjudande.
Och vinnande bidrag är... .
UPD Radio
Lagledare: Reza Meraji
Teammedlemmar: Yasser Sherazi, Carl Bryant & Rohit Chandra
Institutionen för Elektro- och informationsteknik, Lunds Tekniska Högskola
"The UPD Radio provides an ultra-low power and highly efficient miniature radio chip for short range wireless devices, such as hearing aids. The estimated power consumption is 5-6 times lower than that of our competitors. This will allow a customer to provide products with an extended battery life, and improved wireless connectivity without additional costs."
http://venturecup.se/tavling/vinnare/
EIT-initierad utställning på Livets museum 1 november
Publicerad: 2013-10-31
Fredagen den 1 november klockan 14:00 inviger rektor Per Eriksson utställningen ”Höra och Lyssna – teknik i hörselns tjänst” på Livets museum (på "Valvet"). Banbrytande forskning inom området och en ny uppfinning av EIT-forskaren Nedelko Grbic har initierat utställningen.
![]() Nedelko Grbic får människor att lyssna. Foto: Johan Cedervall |
Stora delar av texten är hämtade från arrangörens pressutskick, i vissa fall omskrivna.
Med hjälp av en akustisk lösning i form av ett millimeterstort chip, som kan placeras i hörapparat, hörhjälpmedel samt hörselskydd, kan allt ljud utom mänskligt tal filtreras bort.
– Det skyddar hörseln, stoppar oönskat ljud och förstärker önskat ljud, berättar Lars Malm som är huvudansvarig för utställningen och professor emeritus i öron-, näs-, halssjukdomar. I en förövrigt bullrig miljö släcker chipet det ljud som är skadligt och obekvämt men släpper samtidigt igenom önskat ljud som mänskligt tal eller larmsignaler.
Hur detta går till kommer Nedelko Grbic att föreläsa om under invigningen.
– Projektet är ett bra exempel där signalbehandling och kretsteori möts, avslöjar "Nedo" såhär dagen innan invigningen.
– Uppfinningen kan med fördel också utnyttjas som hörselhjälpmedel i förstärkare vid föreläsningar och konferenser. Ett bra exempel är en utrustning som museet just köpt in som heter Comfort Digisystem, säger Lars Malm.
Livets Museum, Valvet i Lund. Fredag den 1 november kl. 14.
2013-10-18 Han är Årets Gigant
Publicerad: 2013-10-18
Länge har det snackats om vad som av många beskrivs som årets viktigaste händelse. Den kallas "Giganternas kamp". Den är EIT:s årliga golftävling.
![]() Årets Gigant. Foto: Privat |
EIT-mästerskapen i golf hölls i år den 2/10 på Lunds Akademiska Golf Klubb. Det var typ 85:e gången som tävlingen avgjordes och majoriteten av deltagarna minns, med värme, majoriteten av tävlingarna.
Tävlingen uppges ha hållit "en mycket hög klass", ett direkt citat av en av de fåtalet närvarande deltagarna.
Vann gjorde Anders Karlsson vilket gör honom till Årets Gigant.
Det omfattande eftersnacket handlade för omväxlings skull inte om huruvida golf är en sport eller ej, inte heller om alla miljoner som rimligen eller orimligen tillfallit den lycklige vinnaren. Nej, eftersnacket handlade framförallt om Richard Lundins enastående insatser som caddie - en prestation som belönades med ett hedersomnämnande i den prestigefyllda tävlingen.
Bengt Mandersson knep andraplatsen före Ulf Körner som fick nöja sig med ett brons.
– Jag är stolt, kommenterar Ulf plikttroget avslutningsvis.
Sammanfattning: Johan Cedervall
2013-10-03 Professor emeritus James L. Massey, Tech. Dr., honoris causa, from Lund University, passed away on June 16, 2013
Publicerad: 2013-10-03
James Lee Massey died on June 16, 2013 at his home in Copenhagen, Denmark. Jim was an extraordinary scholar, a gifted teacher, a generous mentor, a true gentleman, and a dear friend.
![]() James L. Massey. Photo: IEEE GHN |
Text: IEEE Information Theory Society.
Jim Massey was born in Wauseon, Ohio, on February 11, 1934. He received the BSEE degree (maxima cum laude and class valedictorian) from the University of Notre Dame in 1956, the MSEE and Ph.D. degrees from MIT in 1960 and 1962, respectively, the Dr. Tech. degree, honoris causa, from Lund University, Sweden, in 1990, and an honorary doctoral degree from the Technical University of Munich, Germany, in 2006. [In 1998 he was the first to be awarded the degree of Professor, honoris causa, from the Russian Academy of Sciences, Russia.] He joined the faculty at the University of Notre Dame in 1962 where he remained until 1977. He was the first endowed professor of the University of Notre Dame. He was with UCLA from 1977-1980 and joined ETH Zurich, Switzerland, in 1980. He retired from ETH in 1998 and moved to Copenhagen where he continued his career of scholarship and mentoring.
Jim received numerous awards, including the Shannon Award in 1988, the IEEE Alexander Graham Bell Medal in 1992, the Marconi Prize in 1999, and the Information Theory Society Distinguished Service Award in 2004. He was elected to the U.S. National Academy of Engineering, the Swiss Academy of Engineering Sciences, the European Academy of Sciences and Arts, and the Royal Swedish Academy of Sciences. His scientific work focused on coding theory and cryptography. His work on coding theory included developing links between convolutional codes and linear systems, and the development of the Berlekamp-Massey algorithm for decoding BCH codes. His work on cryptography included the invention of the block ciphers IDEA and SAFER+ which have found wide-spread use and have inspired other block cipher designs.
Oliver reading. [Rolf: Doesn´t Oliver look a bit stuffed? He must be reading John´s chapter! Jim: No. He was reading one of your chapters when I interrupted him to take the picture. He is asking me what I want. He then went on to say about what he had read, that "It's not bad."] Photo: James L. Massey |
In memory of a gentle genius
Professor Rolf Johannesson, about a man who changed his life and became a life-long friend of his ― and the special relationships that evolved to Jim Massey’s dogs.
A slightly edited version of Rolf Johannesson’s talk at the James Lee Massey Memorial Event at the International Symposium on Information Theory, July 8, 2013, Istanbul, Turkey:
I became a Ph. D. student in 1970 at the Department of Teletransmission Theory, LTH. Most of my time during the first year was devoted to teaching Linear Systems. The rest of my time was spent on convolutional coding, which I had become interested in when I took Göran Einarsson´s undergraduate course in Information Theory. During the second year a miracle occurred that totally changed my life. Jim Massey was spending his sabbatical at DTH (now DTU) in Lyngby, north of Copenhagen. In the early 1960s Göran and Jim had shared an office at MIT. Once a week Göran, Carl-Erik Sundberg and I would take the hydrofoil across Öresund to enjoy Jim´s most inspiring lectures. Jim gave me advice that I found to be most helpful. He suggested that I should have a look at Dan Costello´s Ph. D. thesis, which was rushed to me by Jim´s secretary at Notre Dame. Reading it very carefully provided me with a head-start for my own work. During 1973-74 I spent 14 months as Jim´s student and essentially finished my thesis during that time. It was a period that marked the beginning of a close and deep friendship that lasted until he passed away. It is an honor to have been Jim´s friend. For me he can readily be described as a gentle genius.
Jim would not forgive me if I did not include a few words about his dogs. During their time in Europe, Jim and Lis had three dogs: Flusy, Oliver and Oskar. Jim loved his dogs as much as he loved information theory. Oliver is best known to the Information Theory Society. Jim brought him to many sessions at symposia and workshops. Oliver quickly became the world- leading canine information theorist. I benefitted a lot from debating various issues with Oliver, mostly via e-mails. Oliver showed me no respect; Jim was very pleased when he could report ―with a gentle smile―that Oliver had peed in one of my shoes! On 080808 my grandson Oliver Bissett was born. In September 2010 I got an e-mail from Jim that Lis and he got a successor to Oliver which they named Oskar (with a k). My response was that the following January our grandson Oliver would get a brother whose tentative name, at least since August, had been Oskar (with a k). Jim was sure that I was kidding, but this time I was not.
The last time I visited Jim was 2½ weeks before he passed away. He joked and smiled as usual and was in a good mood, though physically he was very weak.
I had brought a bottle of fine Scotch single malt that we sampled.
It was our last whisky together…
In appreciation,
Rolf Johannesson
Professor in Information Theory
An IEEE web link with information on Jim's life and career: http://www.ieeeghn.org/wiki/index.php/James_L._Massey
An IEEE interview with Jim: http://www.ieeeghn.org/wiki/index.php/Oral-History:James_L._Massey
An information theory blog: http://blogs.princeton.edu/blogit/2013/06/16/james-l-massey-1934-2013/
2013-09-20 Rabaey at Innovation in Mind presentation
Publicerad: 2013-09-20
On the conference Innovation in Mind, September 18-19, “our” Honorary Doctor Professor Jan Rabaey, UC Berkeley, gave an invited presentation titled The innovation is in the Mind – neuroscience, nanotechnology and information technology on a convergence path. You can download Jan's presentation here.
Innovation in Mind site: http://www.innovationinmind.se/.
2013-06-11 On The Cover!
Publicerad: 2013-09-13
Wireless communication is a runaway success with the public, but the number of bits that our systems need to carry is growing faster than traditional transmission methods can sustain. How can we carry more bits through a given space and radio spectrum? A number of ways are being explored at EIT, and one that was pioneered here is called faster than Nyquist (FTN) transmission. Three EIT researchers, John B Anderson, Fredrik Rusek and Viktor Öwall, have authored the paper “Faster than Nyquist Signaling”, a survey of FTN methods which was the cover article in the August 2013 Proceedings of the IEEE. The paper explains FTN signals, their receivers and the higher Shannon capacity. It also shows how FTN signals relate to standard methods in modern wireless networks, such as quadrature amplitude modulation and orthogonal frequency division multiplex.
![]() On The Cover. Montage: Johan Cedervall. |
Background
FTN methods pack 30% to 100% more data in the same bandwidth at the same energy per bit and error rate, compared to existing methods. This is its commercial attraction, but FTN also offers new ways to think about bandwidth, detection of bits and channel capacity. In particular, FTN addresses two great laws of data transmission, Nyquist’s limit to the speed of pulse transmission and Shannon’s capacity for the Gaussian data channel. The first FTN research was published by James Mazo of Bell Telephone Laboratories in the 1970s, after which the idea lay dormant for many years. It has awakened in recent years because of our networks need to carry more data and because we have the silicon technology to implement more complex signal processing.
Mazo’s work was controversial because it seemed at first glance to say that one could send data faster than Nyquist’s limit. More modern research has also led to controversy because it sometimes seems to say that one can exceed Shannon’s capacity. There is no need to worry: Both laws are still valid. The paradoxes disappear when ideas are more carefully defined. Nyquist’s limit applies to pulses that are orthogonal, which in simple language means that the pulses do not interfere with each other and can be detected separately. FTN lets the pulses interfere. The receiver becomes more complex but more data can be carried at the same error rate and in the same spectrum. Shannon’s capacity, as it is usually written, applies to signals with no spectral side lobes, that is, no energy outside a set, narrow bandwidth. Real signals have side lobes; this side lobe energy can carry a surprising number of bits, and the capacity that includes them is considerably higher.
A Few More Details
Most data transmission uses linear modulation in which a sequence of data pulses is add to form the final signal. In linear modulation, the pulses are almost always orthogonal , or “Nyquist”. Easy detection is possible with a matched filter and sampler. Currently, the most popular coding methods are based on orthogonal pulses. But there is a strong incentive in modern communication technology to make greater bit rates available to the customer, a need that can be satisfied in a number of ways. Four basic approaches are multiple-antenna techniques, improved networking, shorter radio wavelengths, and better signal design. Focusing on the last, we can ask, is there a way to carry more information per Hertz and second? This measure of efficiency is called data bit density. Transmission methods whose bit density is under 2 bits/Hz-s are called wideband (space communication is an example); those above 2 are called high energy because they achieve the same end by increasing symbol energy per channel (these are used in short range wireless communication). Most coding technology envisions wideband transmission. Increasing the bit density by increasing the symbol alphabet to octal or more is a common strategy; a consequence of this simple approach is a strong increase in the symbol energy. The FTN method can be viewed as a more sophisticated and efficient alternative.
As wireless systems offer higher and higher rates in the same radio spectrum, they need to work at a higher bit density. This requires more signal energy per bit. At the same time, whether by design or by necessity, networks are also becoming shorter range, which makes this energy available. Even space systems like satellite digital television face these demands, and fortunately have the bit energy available. FTN offers a method attuned to high energy systems, which can be coded or uncoded. It is thus an important solution to future wireless system demands.
The paper was in August among the top 100 most downloaded papers from IEEE Xplore, which is a data base providing access to more than 3-million full-text documents from some of the world's most highly cited publications in electrical engineering, computer science and electronics. The top 100 list can be found at: http://ieeexplore.ieee.org/xpl/browsePopular.jsp
Text: John B. Anderson and Viktor Öwall
2013-06-20 EIT-artikel har vunnit "best paper award"
Publicerad: 2013-06-20
The article Measurements Based Channel Characterization for Vehicle-to-Vehicle Communications at Merging Lanes on Highway by T. Abbas, L. Bernado, A. Thiel, C. F. Mecklenbräuker, and F. Tufvesson, from EIT, has won the best paper award at 5th International Symposium on Wireless Vehicular Communications: WIVEC2013, Dresden, Germany, 2013-06-2. The authors will be invited to publish an extended version of their paper in the IEEE Vehicular Technology Magazine.
2013-06-11 Crafoord-anslag till EIT
Publicerad: 2013-06-11
2013 års anslag till vetenskaplig forskning från Craafordstiftelsen har publicerats. Totalt får EIT 700 000 kr.
- Detta kommer att väsentligt förbättra våra publiceringsmöjligheter, säger Daniel Sjöberg.
![]() Holger Crafoord. Foto: Crafoordstiftelsen. |
De 700 000 kronorna fördelas till följande personer:
Buon Kiong Lau - 300 000 kr
Martin Stridh - 200 000 kr
Daniel Sjöberg - 200 000 kr
Forskning på utformning av MIMO-antenner
Buon Kiong Lau tänker använda det tilldelade projektbidraget till att komplettera EIT:s befintliga forskning på utformning av MIMO-antenner för mobiltelefoner, delvis genom att stödja en postdoktor med stark kompetens inom området. Fokus i projektet är att utforma effektiva MIMO-antenner, där varje antenn ska utstråla oberoende av annan antenn(er) i luren.
- Vi uppskattar verkligen det generösa stödet från Crafoordska stiftelsen. Eftersom konstruktionen är avsedd för frekvensband under 1 gigahertz och typiska lurar är elektriskt små vid dessa frekvenser. Att uppnå oberoende strålning från multi-antennerna är särskilt utmanande. Vi vill utveckla en lovande lösning som kan implementeras i terminaler utan betydande ändringar i designen, säger Buon Kiong Lau.
"Kommer väsentligt förbättra våra publiceringsmöjligheter"
Daniel Sjöberg erhåller anslag för ett antal nyckelkomponenter, bland annat absorbenter och mätprober, som utökar EIT:s möjligheter att mäta antenn- och spridningsegenskaper för mm-vågor. I första hand är avsikten att möjliggöra närfältsmätningar kring 60 GHz, där flera av institutionens forskargrupper är inblandade, bland andra Mats Gustafsson, Fredrik Tufvesson, Lars-Erik Wernersson och Henrik Sjöland.
- Det är mycket glädjande att vi får detta bidrag från Crafoordska stiftelsen, säger Daniel Sjöberg. Det ger vårt labb en mycket intressant förmåga till verifiering och karakterisering som hittills endast kunnat utnyttjas på lägre frekvenser, och kommer väsentligt förbättra våra publiceringsmöjligheter.
FOTNOT:
Se hela listan på http://www.crafoord.se/docs/anslag/forskningsanslag_2013.pdf
2013-06-03 Huge interest in Massive MIMO paper from EIT and ELLIIT colleagues in Linköping
Publicerad: 2013-06-03
Our paper on Massive MIMO, co-authored by EIT researchers Fredrik Rusek, Buon Kiong Lau, Ove Edfors, Fredrik Tufvesson, Thomas Marzetta and ELLIIT colleagues at Linköping University, has gained a large interest in the scientific community. It has since it was published in IEEE Signal Processing Magazine in January been among the top 100 most downloaded papers from IEEE Xplore, which is a data base providing access to more than 3-million full-text documents from some of the world's most highly cited publications in electrical engineering, computer science and electronics.
The top 100 list can be found at:
http://ieeexplore.ieee.org/xpl/browsePopular.jsp and the paper can be found by the link below
Scaling Up MIMO: Opportunities and Challenges with Very Large Arrays
Rusek, F. ; Persson, D. ; Buon Kiong Lau ; Larsson, E.G. ; Marzetta, T.L. ; Edfors, O. ; Tufvesson, F.
Signal Processing Magazine, IEEE
Volume: 30 Issue: 1 Date : Jan. 2013
Page(s): 40 - 60
Digital Object Identifier : 10.1109/MSP.2011.2178495
2013-05-14 Löser problem från vägkanten
Publicerad: 2013-05-14
På torsdag 16 maj är det regionfinal i Venture Cup och då är EIT representerat med en finalist i tävlingskategorin Lifescience & teknik. Fredrik Tufvesson från EIT och två entreprenörskapsstudenter på ekonomihögskolan, Joel Wealer och Ronny Elovsson, står bakom bidraget vilket bygger på ett koncept som har utvecklats i samarbete med två studenter på LTH, Dimitrios Vlastaras och Daniel Lestón.
![]() Finalister i Venture Cup. Fotograf: Kiia Valavaara. |
RSVision
Joel Wealer, Ronny Elovsson & Fredrik Tufvesson
Lärosäte: Lunds Tekniska Högskola / Ekonomihögskolan vid Lunds universitet
Affärsidé: De branschledande inom utvecklingen av fordonskommunikationsnät planerar att från 2015 börja installera inbyggda enheter som i deras nyaste bilar. Problemet är att endast ett fåtal fordon kommer vara utrustade med dessa inbyggda enheter i det tidiga skedet.
RS Vision löser detta problem genom att utrusta enheter vid vägkanter med vår nya tekniska lösning.
2013-04-18 Starka siffror för EIT i LUP:s nedladdningsstatistik
Publicerad: 2013-04-18
Lund University Publications (LUP) senaste statistiksammanställning visar glädjande siffror för EIT.
Vi kan stoltsera med fem av de 20 mest nedladdade forskningsrapporterna på LTH samt tre av de 20 mest nedladdade avhandlingarna (Fredrik Tufvesson, Johan Kåredal och Eligijus Kubilinskas).
I ett ännu större sammanhang har EIT två inom topp 14 på hela LU vad gäller nedladdade forskningsrapporter, och bland de 17 mest nedladdade författarna är hela åtta (8!) från EIT (eventuellt nio).
Totalt har knappt 700 000 nedladdningar av LTH-genererad läsning gjorts i LUP sedan oktober 2007.
För LU i sin helhet är motsvarande siffra nästan 4,8 miljoner.
Källa: "LUP i siffror"
Text: Johan Cedervall
EIT:s bidrag bland de 20 mest nedladdade forskningspublikationerna, LTH:
3. Is orbital angular momentum (OAM) based radio communication an unexploited area? (Ove Edfors & Andes J Johansson) 3929
4. Bandwidth, Q factor, and resonance models of antennas (Mats Gustafsson & Sven Nordebo) 3545
14. Design of Wireless Communication Systems – Issues on Synchronization, Channel Estimation and Multi-Carrier Systems (Fredrik Tufvesson) 1851
18. A handbook formula for the inductance of a single-layer circular coil (Richard Lundin) 1562
19. A filtering technique to lower LC oscillator phase noise (Emad Hegazi, Henrik Sjöland, Asad Abidi) 1506
EIT:s bidrag bland de 20 mest nedladdade avhandlingarna, LTH:
5. Design of Wireless Communication Systems – Issues on Synchronization, Channel Estimation and Multi-Carrier Systems (Fredrik Tufvesson) 1851
11. Measurement-Based Modeling of Wireless Propagation Channels – MIMO and UWB (Johan Kåredal) 1358
19. Design of Multi-layer Telecommunication Networks: Fairness, Resilience, and Load Balancing (Eligijus Kubilinskas) 945
EIT:s bidrag bland de 20 mest nedladdade forskningspublikationerna, LU:
9. Is orbital angular momentum (OAM) based radio communication an unexploited area? (Ove Edfors & Andes J Johansson) 3929
14. Bandwidth, Q factor, and resonance models of antennas (Mats Gustafsson & Sven Nordebo) 3545
De 20 mest nedladdade forskarna:
1. | Bengt Johansson | 19329 |
2. | Anders Kjellberg | 17780 |
3. | Mats Gustafsson | 15611 |
4. | Fredrik Tufvesson | 14575 |
5. | Henrik Sjöland | 13741 |
6. | Per Tunestål | 12410 |
7. | Gerhard Kristensson | 11978 |
8. | Buon Kiong Lau | 11676 |
9. | Andreas Molisch | 11460 |
10. | Sven Bjerstedt | 11148 |
11. | Thomas Brante | 10840 |
12. | Carita Paradis | 10743 |
13. | Maria Kihl | 10434 |
14. | Anders Karlsson* | 9216 |
15. | Anders Persson | 8286 |
16. | Gunilla Jönsson | 8229 |
17. | Johan Kåredal | 8165 |
18. | Jesper Arfvidsson | 8078 |
19. | Kerstin Gustafsson | 8034 |
20. | Stephen Burke | 7539 |
EuCAP Best Paper Award
Publicerad: 2013-04-17
EuCAP Best Paper Award
Mats Gustafsson received the best Antenna Theory Paper Award at the European Conference on Antennas and Propagation (EuCAP), Gothenburg, Sweden, April 8-12, 2013 for the paper “Convex Optimization for Analysis of Small Antennas”.
2013-04-09 EIT söker universitetslektor i Elektronik
Publicerad: 2013-04-09
Läs mer om tjänsten här.
2013-03-25 Tre artiklar i the Journal of Solid-State Circuits
Publicerad: 2013-03-25
Lundabaserade forskare har inte mindre än tre artiklar i julinumret av the Journal of Solid-State Circuits (vilket täcker ESSCIRC-konferensen med ett antal efterfrågade artiklar).
De tre JSSC-artiklarna är:
1) Lars Sundström, Staffan Ek, Jim Svensson, Martin Anderson, Roland Strandberg, Fenghao Mu, Imad ud Din, Thomas Olsson, Leif Wilhelmsson, and Daniel Eckerbert (Ericsson Research), "Complex IF Harmonic Rejection Mixer for Non-Contiguous Dual Carrier Reception in 65 nm CMOS".
2) Deepak Desalukunte, Fredrik Rusek, and Viktor Öwall, "A 0.8mm^2 9.6mW Implementation of a Multicarrier Faster-Than-Nyquist Signaling Iterative Decoder in 65nm CMOS".
3) Luca Fanori and Pietro Andreani, "Highly Efficient Class-C CMOS VCOs, Including a Comparison with Class-B VCOs".
EIT söker forskningskoordinator
Publicerad: 2013-03-21
Institutionen för Elektro- och Informationsteknik har världsledande forskning inom ett stort antal områden såsom trådlös kommunikation, elektronikkonstruktion och acceleratorteknologi gentemot ESS och MAXlab. Vid institutionen drivs ett stort antal större forskningsprojekt som täcker hela spannet från grundforskning till industrinära samarbeten på både den nationella som den internationella arenan. För att ytterligare stärka forskningen inom institutionens områden ser vi ett behov av bättre koordinering av våra aktiviteter. Därför söker vi en forskningskoordinator vars roll blir att stimulera samarbete internt såväl som externt samt att göra forskningsresultat mer synliga.
Mer information på http://www.lu.se/lediga-tjanster-0/?Dnr=526402&Type=S
Pietro Andreani fick utmärkelse vid ISSCC
Publicerad: 2013-02-27
Som ende skandinav 2013 har Pietro Andreani erhållit en Author Recognition Award, efter att ha publicerat (minst) tio artiklar vid IEEE:s ISSCC (International Solid-State Circuits Conference) under de senaste tio åren.
– Jag visste ingenting om att det fanns något sådant! Jag blev upplyst av mina vänner som sett mig på en lista i kompendiet man fick vid konferensen. Jag blev överraskad men väldigt glad, säger Pietro.
![]() Flerfaldigt publicerad. Pietro Andreani har publicerat många artiklar hos ISSCC. | |
|
Viktigaste konferensen
Konferensen anses vara den viktigaste inom området integrerade kretsar med branschens allra tyngsta namn - bland annat Intel, AMD, IBM, Oracle, Broadcom, NXP, Texas, Agilent med många flera - på plats för att publicera sina resultat och att stärka sina positioner. I princip alla universitet i världen finns representerade bland de 3500-4000 deltagarna varibland många är på plats för att presentera sina resultat. Andra för att rekrytera.
– En doktorand som publicerar något där blir genast kontaktad med jobberbjudanden. För låt säga 15 år sedan var det som galnast, då försökte folk till och med rekrytera varandra! säger Pietro och ler.
Ende skandinav
Pietro är den ende skandinav som lyckats få tio artiklar eller fler publicerade vid ISSCC under de senaste tio åren, och därmed belönats med ISSCC:s Author Recognition Award.
– Ja! I varje fall formellt så är det så. Jag vet inte om dom gjort ett misstag eller inte - det finns en kille som heter Kari Halonen som är riktigt stark, han och hans grupp var nog bäst i skandinavien för sisådär tio år sedan och publicerade en del då, vi var nog på andra plats efter honom. Men – jag skulle nog vilja säga att vi gått om dem och är bäst i skandinavien just nu, säger Pietro utan att för den sakens skull låta skrytsam. Tvärtom, faktiskt.
Målmedveten publicering
Han är mycket ödmjuk inför utmärkelsen, samtidigt som han är väldigt glad och stolt över den. Den är frukten av ett ihärdigt och målmedvetet arbete.
– Faktum är att jag har haft som mål att verkligen anstränga mig för att publicera saker vid just ISSCC om jag haft något bra att publicera. Ett av dom stora problemen för forskare är att man, även om man har bra grejer, publicerar det någonstans – men ingen läser det och det blir dödfött. Jag har ansträngt mig att publicera vid just den här konferensen, den är jättestor och folk läser det man publicerar.
– Och det är de viktigaste från den akademiska världen och från industrin som läser, tillägger han.
Kom som en överraskning
Målmedvetenheten gällde dock inte den utmärkelse han nu erhållit, utan publiceringarna som sådana. Faktum är att han inte visste att det fanns en utmärkelse att få.
– Nej, jag visste ingenting om att det fanns något sådant! Jag blev upplyst av mina vänner som sett mig på en lista i kompendiet man fick vid konferensen. Jag blev överraskad men väldigt glad, säger Pietro.
Har gjort sig ett namn
För två år sedan höll Pietro Andreani en uppskattad tutorial vid ISSCC, en bred tutorial som riktade sig till stora massor. Han har även medverkat i forum sessions, i år under rubriken Frequency Generation and Clock Distribution, mest inriktat mot den publik som vill få reda på vad state-of-the-art inom området ligger.
– Visst, jag har nog gjort mig ett namn inom oscillatorområdet, säger Pietro samtidigt som jag låter blicken vandra längs ena kontorsväggen som är nästintill tapetserad med diplom över ISSCC-publikationer...
Text & foto: Johan Cedervall
TV4 News: Förädling av innovationer
Publicerad: 2013-02-11
Lars-Erik Wernersson har medverkat i ett längre inslag på TV4 News där han berättar om sin forskning. (Klipp från TV4 publicerat 7/2).
![]() Lars-Erik. |
Skalar ner
Inslaget inleds vid Hörbymasten som lär ha varit Europas högsta byggnad när den stod klar 1959. Därefter tar Lars-Erik Wernersson med oss på en resa mot betydligt mindre byggnationer i jakten på eller strävan efter den ultimata transistorn.
– Framförallt så ser vi att man kan sänka energiförbrukningen med detta och det är en av våra stora drivkrafter , att kunna reducera energiförbrukningen i våra transistorer. Vi vet alla att laptopen blir ganska varm, vi vet att mobiltelefonen behöver laddas med jämna mellanrum. Kameran tar också slut på batteriet. Kan vi sänka energiförbrukningen så tror jag vi kan bidra med mycket, säger Lars-Erik i inslaget.
Gränslandet är speciellt
– Det som är speciellt med vår forskning är att vi har möjlighet att kombinera just radioteknik eller mobilteknik med nanoteknik – vi kommer ur nanoteknik, vi har bakgrund i detta och vi använder det när vi tillverkar våra transistorer, och sedan applicerar vi detta på en rad problem som finns inom kommunikationsteknik eller radarteknik. Och det är just det här gränslandet som är speciellt med vår forskning, säger Lars-Erik i slutet av inslaget och konstaterar även i efterhand följande:
– Nya teknologier föds ur avancerad grundforskning, men de behöver sedan förädlas och kombineras med andra teknologier för att finna sin plats i ekosystemet. Detta genererar ny forskning i gränslanden mellan olika ämnesområden. Här har EIT och LTH goda möjligheter att bidra till den framtida utvecklingen!
Text: Johan Cedervall
Bild: TV4 News
Leif Sörnmo invald IAMBE-fellow
Publicerad: 2013-01-28
EIT:s professor i medicinsk signalbehandling har blivit invald i ansedda akademin IAMBE (The International Academy of Medical and Biological Engineering).
– Utnämningen kom som en överraskning – en trevlig överraskning! Man blir inte fellow genom att framhålla sig själv, utan det är andra som gör det. Det är hedrande, ett erkännande som jag naturligtvis uppskattar, säger Leif.
![]() Framstående inom medicinsk teknik. Leif Sörnmo är invald i IAMBE. | |
|
Vill framhålla samarbetet
IAMBE (The International Academy of Medical and Biological Engineering) utgörs av ledamöter som stått för enastående bidrag till professionen inom medicinsk teknik. IAMBE är en del av världskongressen IFMBE, International Federation for Medical and Biological Engineering.
– Ja, jag har blivit invald i akademin vilket både känns uppmuntrande och hedrande. Men jag vill verkligen framhålla det samarbete jag får bedriva med många väldigt duktiga människor i världen, för närvarande ifrån ett tiotal länder. Det är inte bara nödvändigt för att överleva forskningsmässigt, utan framförallt är det väldigt stimulerande, berättar Leif.
”Ett erkännande”
IAMBE-medlemskapet förutsätter att ett eller två av följande kriterier uppfyllts: Viktiga teoretiska eller praktiska bidrag till området medicinsk teknik. Uppvisande av ovanlig prestation vilken främjar detta område.
– Jag har väl publicerat en och annan artikel om metoder för att bättre förstå förmaksflimmer, säger Leif och ler:
– Annars brukar man ju lite skämtsamt säga att när man blir fellow så innebär det att man börjar närma sig pensionen, fortsätter Leif med ett brett leende och övergår till ett ytterst ödmjukt allvar:
– Utnämningen kom som en överraskning – en trevlig överraskning! Man blir inte fellow genom att framhålla sig själv, utan det är andra som gör det. Det är hedrande, ett erkännande som jag naturligtvis uppskattar.
Leifs nyvunna akademimedlemskap spiller naturligtvis över på den egna forskningsgruppen och på EIT i stort.
– Vi har ett antal fellows på EIT och det är klart, är någon utnämnd till fellow säger det något om standarden på forskningen som den personen håller i. Det är ett uttryck för att det bedrivs betydande forskning på institutionen.
Ledande inom Medicin och teknik
Leif är en av initiativtagarna till och programledare för civilingenjörsprogrammet Medicin och teknik (BME) på LTH med start 2009, ett program som är unikt i sitt slag och som blivit en succé - inför programmets andra år uppgick det totala antalet sökande till drygt 800 till 40 platser. Det rimmar synnerligen väl med ett av IAMBE:s huvudsyften, som är att uppmuntra unga att välja medicinsk teknik och att stötta dem i sin utveckling inom området.
– Jag vet faktiskt inte om de som valde in mig som fellow har kännedom om programmet, men jag får hålla med om att det rimmar ganska väl. Det är både spännande och lärorikt att lära känna och att samarbeta med nya människor med andra inriktningar, vilket man får när man jobbar med ett tvärvetenskapligt civilingenjörsprogram.
Hälsokontroll i mobilen
Leif ser nya potentiella framtida projekt runt hörnet.
– I Region Skåne finns till exempel en specifik satsning på ”mobil hälsa”, som går ut på att man ska samla information om sitt hälsotillstånd vilket kan bidra till att man håller sig frisk i en högre utsträckning. Där finns det mycket att göra – och det är samtidigt rätt oklart hur det ska gå till. EIT:s forskning kan bidra med verktyg med vilka man själv regelbundet skulle kunna mäta hjärttillståndet, kanske flera gånger om dagen. Med hjälp av en smartphone kan man skicka informationen till en central där en läkare tittar på de fall som behöver speciell uppmärksamhet.
– Det finns appar idag som kan mäta hjärtfrekvensen och analysera sömndjup. Men de är inte så bra, främst på grund av ganska bristfällig signalbehandling, berättar Leif Sörnmo - EIT:s professor i just medicinsk signalbehandling. Och numera alltså även IAMBE-fellow.
Text & foto: Johan Cedervall
Gyllene jubileumsfest (UPPDATERAD)
Publicerad: 2013-01-16
För 50 år sedan, hösten 1962, kom de första elektroteknikteknologerna till LTH. Skolans andra civilingenjörsprogram startade – teknisk fysik var det första 1961. För att fira detta träffades lördagen den 27 oktober ett 80-tal av totalt cirka 185 teknologie doktorer, som disputerat vid EIT eller någon av dess föregångare.
![]() LTH:s förste doktor. Olov Einarsson redde ut begreppen kring E=mc2. | |
|
Vid E-sektionen initierades sex teknologie doktorsutbildningar svarande mot de sex institutionerna elautomatik, elektrisk mätteknik, teletrafiksystem, teletransmissionsteori, teoretisk elektroteknik och tillämpad elektronik. 2007 hade alla utom elektrisk mätteknik successivt gått samman och bildat institutionen för elektro- och informationsteknik, förkortat EIT.
Dagen inleddes med en presentation av LTHs förste teknologie doktor (1967) Olov Einarsson (bilden) som på ett mycket uppskattat sätt och med insprängd tillbakalutad humor besvarade den något provokativa frågan ”Är världens mest kända ekvation E=mc2 korrekt?”
LTHs förste E-civilingenjör Carl-Erik Sundberg (1966) berättade att han i sin ungdom byggde en radiostyrd båt. Därmed var hans yrkesval bestämt. Så småningom hamnade Carl-Erik på legendariska Bell Labs. Där satte han upp målet: 100 tidskriftsartiklar, 100 konferensbidrag, 100 patent och 100 länder. F n har Carl-Erik besökt drygt 150 länder och med god marginal passerat även övriga delmål.
Sven Mattisson är berömd kretskonstruktör på Ericsson. Han avslöjade att en syokonsulent föreslog att han borde bli bonde. Han valde i stället elektronikbanan och kunde ge oss en intressant inblick i tankarna kring tillkomsten av Bluetooth.
Presentationerna avslutades av Skotte Mårtensson – LTH-legendar redan under sin livstid. Han illustrerade E-sektionens och delvis LTHs tillkomst och utveckling med hjälp av en uppsjö foton. Nostalgin flödade som den borde en sådan dag!
Fiestan avslutades med middag i E-husets foajé–var annars? Middagstal hölls av EITs teknologie doktor Rector Magnificus Per Eriksson – även han blev nostalgisk. Dagen, som uppskattades mycket, hade planerats av Rolf Johannesson (E66) och Viktor Öwall (E82) med ovärderlig hjälp av Pia Bruhn.
Text: Rolf Johannesson
Bilder från jubileet
Åhörare
Göran Einarsson
CE Sundberg
Sven Mattisson
Skotte Mårtensson
Kafferast
Lunch
Viktor Öwall
Fördrink
Fördrink
Fördrink
Fördrink
Fickspex
Middag
Middag
Middag
Tvillingarna Einarsson
Rector Magnificus Per Eriksson
Stipendietävling avgjord
Publicerad: 2013-01-16
![]() Prisade. Rudra Pratap Singh vann tävlingen, Hariharasudhan Vigneswaran kom tvåa och Koustubh Sharma trea. |
LTH har genomfört en tävling bland indiska studenter där första pris var ett stipendium med full tuition fee betald för en masterutbildning på wireless communications vid EIT - inklusive uppehälle för 2 år!
Vinnare av tävlingen, Challenge Yourself India 2013, blev Rudra Pratap Singh från Indian institute of technology (IIT).
Deepak Dasalukunte som doktorerade vid EIT 2007-2012 delade ut priset vid en ceremoni i Bangalore den 11 januari.