Sous-vide

Ett digitalt projekt i kursen EITF11

Marcus Carlson I-13, Victor Bernhardsson I-13 och Oskar Bengtsson I-14

Kopplad grej

Rapport

Källkod

Kopplingsschema

Projektbeskrivning

Den här arbetet är en del av kursen EITF11, Digitala Projekt, på Lunds Tekniska Högskola. Medlemmarna av projektgruppen har handplockats för att samla så starka kompetenser som möjligt. Gruppmedlemmarnas otroliga kollektiva tankekraft resulterade i ett revolutionerande konceptförslag, som digitalt projekt. Nämligen: En sous-vide maskin. Sous-vide är en matlagningsmetod, där maten man ska tillaga vakuumförpackas, och får sedan ligga i ett vältempererat vattenbad under en längre tid. En bra sous-vide maskin ska därför kunna hålla vattentemperaturen vid konstant nivå. Vår eminenta sous-vide maskin fungerar som så att måltemperaturen ställs in till önskad nivå med hjälp av två knappar. En knapp höjer, och den andra sänker måltemperaturen som då syns på en display. Så länge vattentemperaturen är under måltemperaturen så är vattenkokaren påslagen. Om vattnets temperatur når upp till måltemperaturen så stängs vattenkokaren av, och en grön lysdiod tänds för att indikera att vattnets temperatur är lagom. Projektet har minst sagt varit en utmaning, med tanke på våra icke-existerande förkunskaper i så väl #C som lödning, och kopplingsscheman. Å andra sidan har vi haft väldigt kul, och lärt oss mycket på vägen. Arbetet vore inte möjligt utan hjälp från vår handledare, Bertil Lindvall.

Bilder

Kretskort     Transistor     Termometer

Bild 1: Kretskortet med display, processor, lysdiod och knappar.                                                     Bild 2: Transistor med kylfläns.                                                                Bild 3: LM335 Kelvintermometer, insluten i krympslang.