Looky Luke

-          Att välja en lyckosam väg

 

Av: Caroline Hellström I-10 och Ville Orlander Arvola I-10

 

Detta projekt gjordes inom ramarna för kursen EITF11 Digitala projekt på Lunds Tekniska Högskola, våren 2013. Kursen syftar till att ge kunskap om hur industriellt utvecklingsprojekt kan genomföras. En prototyp byggdes, programmerades och testades. Samtidigt skulle lämplig dokumentation göras så att prototypen kan återskapas och/eller vidareutvecklas.

 

I det här projektet byggdes ett självgående fordon som kan undvika hinder. Fordonet ska köra framåt tills den stöter på ett hinder. Den ska då stanna och avgöra ny lämplig riktning, för att sedan fortsätta köra i denna riktning. Som grund för konstruktionen tillhandahölls en mikroprocessor, ATMega16.

 

Projektet har varit roligt, utmanande och lärorikt. Vi har fått angripa problem inom områden som vi tidigare saknade erfarenhet av. Vi har aldrig tidigare arbetat med elektroniska komponenter på det här sättet, och vi har tidigare inte tittat på kopplingen mellan just hårdvara och mjukvara. Vidare har vi under projektet programmerat i C, vilket är nytt för oss. Instruktionerna för projektet var vaga, och stort ansvar lades på projektgrupperna att själva bestämma upplägg och arbetsmetoder. Generellt har projektet präglats av osäkerhet. En osäkerhet som man har blivit tvungen att lära sig hantera.

 

Så, hur känns det efter att ha rott projektet i hamn?

 

”Det här måste firas! En skål i DP-salen!”

- Ville

 

”Jag känner mig som en nybliven mamma!”

- Caroline

 

 

Till framtida studenter:

Hör här, det löser sig!

 

Figur 1. Den färdiga konstruktionen.

 

Rapport             Källkod