MegaMojt

Martin Holmstrand <et08mh5:esek.lth.se>, Fredrik Ahlberg <et09fa8:esek.lth.se>
Målet med detta projekt var att bygga ny styrelektronik till en av Edekvatas godismojter. Den gamla mojten har krånglat ofta och i flera omgångar lagats och uppgraderats.
En del av problemen som har funnits med nuvarande mojter är att kontakter och dylikt går sönder eller fastnar. Därför var ett av målen att minimera antalet utsatta mekaniska komponenter såsom kontakter och reläer.
För att göra det enklare för nästkommande generationer E-teknologer att underhålla och vidareutveckla mojterna skulle systemet i delas upp i olika noder med egen hård- och mjukvara.
Ytterligare ett designmål var att konstruera mjuk- och hårdvara så den lätt kan anpassas till andra mojter i Edekvata.

kravspecifikation


implementation


Systemet realiserades med ett antal CAN-buss-anslutna Cortex-M3-processorer från Texas Instruments. Dessa organiserades i tre noder: en myntacceptor, en dörrnod samt en motornod. Myntacceptorn innefattar två processorer där den ena står för mojtens centrala styrning (se figur). Dörrnoden avläser produktvalsknapparna på mojtens framsida. Motornoden styr högspänningen till de motorer och solenoider som sköter varuutmatningen.

slutsats


Den implementation som vi har valt att genomföra har visat sig fungera bra. Kompexiteten hos hårdvaran hade den nackdelen att det tog längre tid än väntat att kunna börja testa och programmera. När väl hårdvaran och tid fanns så gick arbetet snabbt framåt.
Beslutet att använda sig av separata noder gjorde att mycket av grundarbetet kunde utföras individuellt vilket har underlättat utvecklingen. Den extra komplexitet som CAN-bussen lade till visade sig i slutändan hjälpa till väldigt mycket.
Implementationen gör även att det är relativt enkelt att lägga till ny funktionalitet till mojten.

Rapport (pdf, 3 MB)



/ Kongo & Smulan, 2011