System för övervakning och styrning

EDI022 Digitala projekt, större kurs

Rapport
Kopplingsschema Motorola
Kopplingsschema AVR
Källkod

Målet med projektet var att göra prototyper för grundläggande byggblock i ett system för hemautomation. Systemet skulle kunna styra förbrukare, till exempel lampor eller värmekällor samt övervaka status för dessa, till exempel om en termostat är av eller på. Systemet skulle även kunna sampla analoga data från till exempel temperatursensorer eller luftfuktighetssensorer. Vidare systemet skulle vara tillräckligt generellt för att vara:

Systemet består av tre olika delar: huvudenhet , underenhet och en PC .

Underenheten är tänkt att placeras där man önskar att styra eller mäta. Den har 3 digitala utgångar,
3 digitala ingångar samt 2 analoga ingångar. Upp till 126 underenheter kan användas per system. Hårdvaran består i huvudsak av en AVR och en radiomodul.

Huvudenheten står i förbindelse med undermodulerna via radio och PC:n via serieporten. Denna kontrollerar och samlar information från undermodulerna . Den styrs i sin tur via PC:n. Hårdvaran består av en Motorola 68008 med lämpliga kringkomponenter.

PC:n fungerar som användargränssnitt. Här kan utgångarnas värde sättas och ingångarna läsas av. Ingångarnas värde lagras dessutom i en matris som kan sparas till en fil. Programmet är skrivet i MATLAB för att vara flexibelt. Tanken är att användaren ska kunna be datorn att beräkna vad som är önskvärt. Detta hade gått att lösa på enklare sätt, men då skulle flexibiliteten bli lidande.


Huvudenheten.


Huvudenhetens undersida.


Underenheter och testkort.

Här syns två underenheter och ett testkort som kan generera och indikera digitala och analoga signaler. Underenheterna är tänkta att användas separat, men har här monterats ihop med testkortet då virtråden som förbinder dessa tenderade att gå sönder annars.


Gruppbild på prototyperna.


Screenshot från MATLAB-programet.

Observera att detta bara är ett exempel på hur användargränssnittet skulle kunna se ut. Önskas andra funktioner kan de relativt enkelt implementeras.

Vi är sammanfattningsvis mycket nöjda med kursen. Vi har fått erfarenheter som känns mycket värdefulla. Att få jobba praktiskt ger erfarenhet som ingen teoretisk kunskap kan vara ett komplement för. Vidare är framgången och därmed även tidsåtgången under ett projekt av denna typ mycket svår att förutsäga. Specifikationen har under projektets gång förändrats ganska mycket, vilket kommer att vara värdefullt för framtida projekt.

Jon Axelsson - et06ja3
Per Söderberg - et06ja3