Digitala projekt, större kurs

Väderstationen MotorOla

Av Henrik Kjellberg, et05hk6

Kursen Digitala projekt går kort och gott ut på att bygga ett digitalt projekt. Detta innebär normalt sett att man bygger någon form av inbyggt system. Man får här en möjlighet att ta teoretiska kunskaper från flertalet olika kurser och kombinera de i praktiken.

Mitt projekt, som från början gjordes tillsammans med Emil Ohlsson, var att bygga en väderstation. Väderstationen har tre typer av enheter, en kontroll-/beräkningsenhet, en eller flera mätenheter och en eller flera displayenheter. Med denna konstruktion så kan man bygga på med fler mätpunkter efter hand, dels för att kunna mäta olika saker, men även för att få ett bättre medelvärde. Man kan även bygga på med fler displayenheter, om man t.ex. skulle vilja ha en display på kontoret, en i köket och en i sovrummet. Displayerna kan även visa olika saker, allt efter önskemål.

Jag har byggt två av nämnda tre enheter. Den tredje, mätenheten, fick utebli då Emil Ohlsson hoppade av kursen.

Beräkningsenheten är konstruerad runt en Motorola 68008 processor. Det är en ren processor, helt utan periferienheter som minnen eller i/o-portar. Detta innebär att allt sådant måste byggas för hand. Detta ger en mycket god inblick i hur mer avancerade datorer fungerar.

Displayenheten är konstruerad runt en Atmel AVR AtMega168, en komplett mikrokontroller med processor, minnen och flertalet periferienheter. Till denna kopplades en grafisk display på 64*128 pixlar.

Kommunikationen mellan enheterna gjordes med en radiomodul för 2.4GHz bandet. Modulen är baserad på kretsen nRF24L01 från Nordic Semiconductor, en mycket kompetent krets som ofta återfinns i konsumentprodukter som datormöss och trådlösa tangentbord.

Bilder