Timer

Av Daniel Fritze och Rickard Törnblad.

Sammanfattning

Målet var att konstruera en elektonisk timer vilken skulle kunna sätta på och stänga av apparater i hemmet (t.ex. lampor) vid givna tidpunkter. Timern skulle programmeras via att ett grafiskt användargränssnitt på en dator, men fungera utan att vara kopplad till den.

Timern består i huvudsak av en ATMega16-enchipsdator samt komponenter som tillåter kommunikation med en PC. Själva timern är programmerad i programspråket c, vilket ger oss både de fördelarna som finns med att arbeta med ett högnivåspråk samt enkel kommunikation med hårdvaran. Användargränssnittet är skrivet i Java vilket gör det möjligt att köra det på olika datorplattformar.

Timern har flera finesser, t.ex. så är det möjligt att programmera in att händelser ska ske återkommande varje månad eller vecka. Timern tar också hand om övergången mellan sommar- och vintertid (och tvärtom).

Projektet gav flera lärdommar samt intressanta insikter, bl.a. i problemen som kan uppstå i kommunikationen mellan hårdvara och ett program skrivet i ett högnivåspråk som Java.

Bilder

Ett foto En skärmdump Ett foto

Klicka för större bilder

Rapport och källkod

Rapport (pdf)
Källkod till det grafiska användargränssnittet (java)
Källkod till timern (c)

Copyright © 2007 Grupp 15.