Huvudrörelse

 

Projektet gick ut på att konstruera en prototyp som skall detektera huvudrörelser. Med hjälp av dessa rörelser skulle vi styra musikprogrammet Winamp. Konstruktionen ser ut enligt figur 1. Vi skickar två digitala signaler, vilka innehåller information om accelerationen i var sin led, till processorn. I processorn tas ett beslut om en nick har inträffat och om så är fallet skickas informationen till datorn och önskad funktion utförs.

 

 

Rörelserna detekteras med en accelerometer som skall sättas på användarens huvud. Den mäter accelerationen i både x- och y-led. Signalen ut från accelerometern ser ut enligt figur 2. Tiden T1 ökar respektive minskar beroende på accelerationen. Vi mäter denna tid och med hjälp av den bestämmer om en nick har inträffat eller inte.

 

 

Till vårt förfogande hade vi en färdigtbyggt processor ATMega16, en två axlad accelerometer, signalomvandlaren RS232 och en nio pol serie port.

I vårt projekt har vi koncentrerat oss på fyra olika huvudrörelser:

 

*      Nick framåt

*      Nick bakåt

*      Nick åt höger

*      Nick åt vänster

 

Nick framåt motsvarar play knappen på Winamp, nick bakåt motsvarar stopp knappen, nick åt höger skall spela nästa låt och nick åt vänster skall spela föregående låt.

 

Det är även möjligt att implementera en bluetooth modul för att kommunicera trådlöst med datorn eller med vissa ändringar kommunicera med en mobiltelefon.