Department of Information Technology

Projektarbete i Digitala Projekt

 

Mätvärdeshantering

 

 

 

 

I detta projekt har vi konstruerat av en prototyp som ska registrera, behandla samt visualisera mätdata från en signalkälla. I en framtida vidareutveckling är det tänkt att konstruktionen ska användas för feedback vid mätning av den mekaniska kraften vid muskelkontraktion. Registreringen kommer då att ske med hjälp av en tryckgivare som skickar informationen till denna mottagarenhet.

 

Mikroprocessorn som användes var ATmega16 och för visualisering användes en LCD (display) samt en stapel av lysdioder. För att övervaka vid vilken tidpunkt mätdata registreras används en Real Time Clock (RTC). Eftersom givaren som ska registrera signalen inte är färdigutvecklad använde vi i detta projekt ett spänningsaggregat som signalkälla. Genom menyer kan användaren med knappar välja någon av prototypens funktioner. Bland dessa finns: visualisering av det momentana värdet på diodstapeln och som ett siffervärde på displayen, beräkning av antalet gånger ett visst värde uppnås samt presentation av ett tidigare sparat värde med respektive datum och tid. All programmering gjordes i C.

 

Kursen Digitala Projekt var mycket rolig och vi har lärt oss otroligt mycket. Det som har varit mest givande är att vi har fått använda våra teoretiska kunskaper i praktiken. Vi har fått en konkret bild av hur konstruktionsarbete går till och hur mycket tid som går åt till att verifiera konstruktionen. För de som tänkt gå kursen rekommenderar vi att välja den större versionen av kursen istället för den mindre. En läsperiod går mycket snabbt och det känns som man precis kommit igång fastän kursen närmar sig slutet. Vidare rekommenderar vi även att ett eget projektförslag bör väljas, eftersom motivationen blir så mycket större när det handlar om att det är en egen idé som ska förverkligas.

 

Grupp 8 : Dominika Bolejko & Therese Persson

Handledare: Bertil Lindvall                                                                        

 

Rapport