Avkännare av huvudrörelser

 

Beskrivning

Vad vi ville åstadkomma var en konstruktion som skulle kunna registrera huvudrörelser och konvertera dessa till digitala signaler. Det vill säga att exempelvis en nick framåt ska generera någon form av signal som kan användas till styrning av datorn. Detta kan sedan användas då man inte har möjlighet att använda händerna men samtidigt vill styra något, exempelvis för handikappade eller då man spelar datorspel.

 

Vårt mål var att kunna styra musikspelaren Winamp och kunna byta låtar, trycka play och stop endast med hjälp av olika huvudrörelser. Vi behövde med andra ord något som satt på användarens huvud och kände av rörelser och sedan en konstruktion som registrerade dessa rörelser, tolkade dem för att sedan skicka rätt styrsignal till PC:n. 

 

Figur 1, Illustration av konstruktionen som den skulle kunna se ut.

 

Lösning

Vi byggde vår konstruktion kring en processor som heter Motorola 68008. Det enda processorn kunde göra var i princip att adressera och skicka data. Det vi behövde bygga till var olika former av minne för att lagra vårt styrprogram och spara variabler, lite logik som organiserade informationsflödet samt kringenheter som hade till uppgift att förse processorn med mätdata från användarens huvudrörelser samt skicka styrsignaler till PC:n.

 

Det som skulle registrera huvudrörelser var en accelerometer, den registrerar acceleration i x- och y-led. Dessa signaler formaterades sedan i ett par räknare till hexadecimala tal som angav accelerationen. Processorn samplade sedan talen, styrprogrammet analyserade dem och skickade sedan dem via processorn till enheten som kommunicerade med PC:n.

 

Vi hann tyvärr inte implementera kommunikationen med PC:n, det vi gjorde istället var att lysa upp olika lysdioder, beroende på hur man rörde huvudet. De rörelser vi kan känna av är:

Det som återstår är att utöka styrprogrammet så att fler huvudrörelser kan kännas av samt kommunikationen med PC:n.


Läs hela rapporten här.