SMS-styrd GPS-mottagare

 

I dagens samhälle blir det allt vanligare att man kan styra saker via sms. Dessutom blir GPS-mottagare allt vanligare i många applikationer. Med detta i åtanke startades detta projekt att koppla samman en mobiltelefon med en GPS-mottagare.

 

Själva kommunikationen och funktionerna styrs via en Motorola 68008 processor, se figur nedan.

 

 

För att kunna kommunicera med mobiltelefonen kopplades kretsen in på F-busen. Denna kommer man lätt åt på baksidan av de flesta telefoner, se figur nedan.

 

 

Principen för projektet är relativt enkelt. Processorn väntar på att ett SMS ska anlända till telefonen. När ett SMS anländer kontrolleras innehållet i SMS:et. Skulle det innehålla ”POS” kommer processorn att inhämta aktuell position från GPS-mottagaren och sedan skicka iväg informationen i ett nytt SMS via F-busen. Om något annat skulle stå i SMS:et kommer processorn att kasta meddelandet och återgå till att vänta på ett nytt SMS.

 

Det svåra med ett sådant här projekt är de olika kommunikationsmetoderna som man måste hantera. Processorn arbetar med parallell kommunikation internt medan både GPS-mottagaren och mobiltelefonen kommunicerar seriellt. Dessutom arbetar GPS:en på 4800 Baud medan mobilen arbetar på 115200 Baud. Till vår hjälp använde vi en Z8530, en mycket kapabel I/O enhet som är industristandard inom nätverkskommunikation idag.

 

Länk till rapporten här.