Du har kommit till hemsidan for Mega16Mouse. Välkommen!

Vi har gjort en datormus som använder sig av en accelerometer istället för en muskula för att flytta på muspekaren på skärmen. Vi gjorde detta som vårt projekt i kursen "digitala projekt" under hösten 2005. Vår "Mega16Mouse" fungarar så att man lutar den åt det håll man vill att muspekaren ska röra sig. Gravitationen känner då av lutningen och det är på denna informationen vi sänder information till datorn den är ansluten till.

Man installerar musen genom att ansluta musen till sin serieport på datorn, gå in i kontrollpanelen och välja "lägg till ny hårdvara". Windows kommer tro den talar med en "Microsoft serial mouse" och glatt acceptera den. Under denna fasen kalibrerar sig musen för att bestämma vad som är neråt och därmed vilken orientering som muspekaren inte ska röra sig. Nedan visas en bild med de olika väsentliga delarna av kretsen utmärkta. Accellerometern sitter på den gröna kretsen vid sidan. Den är alltså inte inkopplad på den nedre bilden.

Som ni ser är det inte en färdig mus i bemärkelsen att den är för stor för att få plats i ett muschassi, men det går att lägga patiens eller spela MS-röj med den.

Rapporten


Är ni intresserad av ett exemplar kan ni kontakta oss.
Martin Belohorka, d02mbe{at}efd.lth.se
Erik Mossberg, d01em{at}efd.lth.se