Automatic Light Control



Digitala Projekt 5p
VT 2004 LP3

Projektdeltagare: Per Hyttfors och Niklas Göransson
Handledare: Bertil Lindvall

I kursen, Digitala projekt 5p, på Lunds Tekniska Högskola är tanken att studenterna skall bedriva projektverksamhet. En digital konstruktion av något slag skall skapas under detta projekt.

En av de viktigaste faktorerna för att skapa en trevlig atmosfär eller en bra arbetsmiljö i ett rum är belysningen. Speciellt så måste ett typiskt studentrum fungera både som studieplats, matrum, sovrum, tv-rum med mera. För att underlätta inställning av de lampor som används vid de olika tillfällena ville vi bygga en fjärrkontroll med möjlighet att lagra olika ljusprogram för olika situationer. Ett tryck på en knapp och med ens så ska lamporna vara inställda enligt ens önskemål.

Konstruktionen bygger på Atmels AVR processor och fjärrkontrollskretsar ifrån Motorola. Med hjälp av fjärrkontrollen kan man, via IR-ljus, styra åtta olika lampor i ett rum. Fjärrkontrollen sparar även åtta olika ljusprogram så att man med ett enkelt knapptryck kan ställa in belysningen.

Det har varit mycket lärorikt och roligt att arbeta självständigt, ifrån idé till färdig prototyp. Kursen rekommenderas varmt för er som uppskattade Digitalteknik och Datorteknik kurserna.

Fullständig rapport kan läsas här: rapport_ALC.pdf