Laddningsstation

Ett digitalt projekt våren 2003

Bakgrund

I Edekvata, E-sektionens lokaler i E-husets källare, finns läsk- och godisautomater, s.k. mojter. Dessa generar en massa mynt som är besvärlig att hantera. Under en längre tid har det funnits idéer om att skapa ett kortbetalningssystem. På varje mojt ska det då finnas en kortläsare och kunden betalar varan genom att dra sitt kort.

Tanken är att varje kortkund registrerar sig och sitt kort i en databas. Denna håller reda på kunder, kort, saldo, mojter och varornas priser. Här registreras även alla transaktioner.

Detta projekt är delvis genomfört, databasen och betalningsdelen är implementerad. Det vi bygger är en laddningsstation där kunden själv ska kunna ladda sitt kort med sedlar. Blockschemat över konstruktionen ser ut så här:

Användning

För att ladda sitt betalkort med pengar drar man det genom kortläsaren. Processorn tar emot kortets nummer som är lagrat på magnetremsan och skickar det till databasen. Den letar upp kortets saldo och skickar tillbaka det till processorn som skriver ut det på displayen. Nu kan kunden ladda sitt kort genom att mata in sedlar i sedelläsaren. Denna vet vilka sedlar som är godkända och meddelar processorn när en godkänd sedel matas in. Processorn skickar sedelns valör till databasen där saldot uppdateras. Det nya saldot skrivs sedan ut på displayen.

Systembeskrivning

Konstruktionen består av 5 delar:

Rapport

Rapporten beskriver genomförande och resultat. I denna digitala variant ingår inte alla bilagor.

Christel Balogh 02E95 och Anders Kamf 02E96
2003-05-29