Digitala Projekt - Grupp 5 "We Are Borg"

Mikro LAN för Mikro budget

Av:Jonas Hörström (d99jho)
Magnus Hölén (d99mhl)
Niklas Brogden (d99nb)

Vi har utvecklat ett system för att styra små komponenter i det s k ``intelligenta hemmet''. Vår idé består i att på ett enkelt, modulärt och kabelsnålt sätt koppla ihop funktioner i ett vanligt hem. Exempel på dessa funktioner är:

Eftersom modulerna är så pass enkla behövs inte ett avancerat och dyrt nätverk såsom exempelvis ett vanligt ethernet-nätverk. Vi har därför utvecklat ett eget nätverk anpassat för små moduler som inriktar sig på att vara enkelt och billigt. De olika funktionerna ovan, d v s sensorer och givare, byggs som separata moduler och antingen mottar eller sänder data. Funktionerna kopplas sedan till var sin nätverksmodul som hanterar kommunikation med kommunikationscentralen. Eftersom nätverksdelen och funktionsdelen konstrueras separat torde lansering av nya funktioner bli både snabb och billig. Konstnaden minskas dessutom ytterligare genom att alla komponenterna byggs med enkla och billiga komponenter. Installationskostnaden kan även den minskas då komponenterna kopplas samman med en vanlig korskopplad nätverkskabel innehållande både signal och strömförsörjning.

I projektet byggde vi två noder, figur 1, och en kommunikationscentral, figur 2. När en byte skickas från datorn visas den antingen på den ena nodens två hexdisplayer eller på den andras diodvektor beroende på vilken adress man skickar till. Den ena noden har dessutom en s k DIP-switch där man kan ange ett tal som ska skickas tillbaka till datorn.
Figur 1: Två nätverksnoder
Figur 1. Projektets två noder sammankopplade i serie.
Figur 2: Kommunikationscentralen
Figur 2. Kommunikationscentralen med kopplingar till dator och noder.

Hela rapporten kan läsas i pdf