Projektdeltagare:Martin Bassmann & Patrik Klinger

I kursen, Digitala projekt 5p, på Lunds Tekniska Högskola är tanken att studenterna skall bedriva projektverksamhet. En digital konstruktion av något slag skall skapas under detta projekt.

 Första fasen bestod i att frambringa en projektidé. En idé vi fastnade för och slutligen också beslutade oss för att utföra, var att konstruera en prototyp av en larmanläggning.

Prototypen skulle bestå av en central larmenhet till vilken man kopplade olika typer av givare. Givarna kan till exempel vara av typerna; chocksensorer, magnetkontakter, IR-sensorer mm.. Prototypen skulle även vara utformad på ett sådant sätt att kommunikationen med en användare skulle vara enkel. Med andra ord att användaren utan svårigheter skall kunna hantera och styra alla funktioner som anläggningen erbjuder. För att förenkla för användaren och skapa det lätthanterliga användargränssnittet användes en LCD-display samt en knappsats. LCD:n används i konstruktionen för att ställa frågor eller uppmaningar samt ge information till användaren. Användaren skall inte behöva besitta någon förkunskap för att kunna hantera larmet. Genom att endast följa informationen i LCD:n samt svara på uppmaningar med hjälp av knappsatsen skall användaren enkelt kunna hantera systemet. Ett menyorienterat system förenklar ytterligare för användaren.

Larmet har 8 digitala insignaler och utsignaler som är kopplade till ljudsiren, dioder. Larmet har 3 lägen: Avslaget läge (släckt diod), Aktivt läge (röd diod) och Test läge (grön diod). I alla lägen kan man manövrera systemet.  För att aktivera och inaktivera larmet eller testläget finns val i menysystmet. För att få tillgång till systemet krävs användaren på en behörighetskod genom en uppmaning i LCD:n. Om larmet utlösts kan man få information om vilken/vilka givare som utlöst larmet genom att dioder som representerar de olika givarna tänds.