Konstruktion av en MIDI-orgel

En av deltagarna i detta projekt, Jon Davidsson, spelar till vardags orgel. Han hade sålunda en tanke på att kombinera detta intresse med sin fabläss för digital elektronik. I kursen Digitala Projekt fanns denna möjlighet och hans vapendragare, Staffan Garhammar, var inte sen att bejubla tankegångarna.

Problemet vid bygget har varit att konfigurera en utsignal från vår konstruktion enligt MIDI-stadarden. Denna utsignal skulle sedan tolkas i ett enkelt MIDI-program i en dator. Signalen till datorn skickades genom spelporten. Det var sålunda av yttersta vikt att signalen hade alla egenskaper standarden förmedlade.

En orgel innehar väldigt många tangenter och reglage. Vi beslöt oss för att realisera några av dessa. Vi implementerade en extern klocka till vår processor som skulle generar avbrott. Vid varje avbrott lästes tangenterna av och om det hade skett en förändring från föregående avläsning skickades en ny uppdaterad signal till vår UART som stod för den seriella kommunikationen.

Vi har lagt ner många timmar på detta projekt. Även om vi har varit noggranna både under själva byggandet och då vi programmerade vår C-kod så har det blivit en del felsökning. Iallafall har vi lärt oss oerhört mycket och vill förmedla detta intryck till studenter som funderar på att läsa kursen. Det har varit skönt med en praktisk kurs då man för det mesta är van vid teoretiska problem.

Av: Jon Davidsson och Staffan Garhammar