DMX-styrning

Under andra läsperioden hösten 2003 valde vi att läsa kursen digitala projekt. Kursens syfte är att man ska få prova på att konstruera en digital konstruktion runt en processor.

Vi valde att försöka konstruera en styrning för scanners. Styrningen skulle kommunicera med scannrarna via DMX-gränssnitt.

Målet var att vid kursens slut ha en prototyp som fungerade likt en kommersiell styrning fast med lite begränsade inenheter (färre knappar och analoga reglar).

Tanken är att man ska kunna styra ett antal scannrar genom att programmera in sekvenser i styrningen. En eller flera sekvenser ska sedan kunna återspelas för att röra de inkopplade ljuseffekterna i användbara mönster.

Tyvärr stötte vi på en mängd problem under projektets gång. Vi var tvungna att ändra konstruktionen bara någon vecka innan projektet skulle vara klart. Detta ledde till tidsbrist och att resultatet mer blev ett bevis av att vi tänkt rätt. Det som fattades var tid för att färdigställa programvaran i systemet. För den som vill läsa mer hittar du vår rapport här. Längst bak i rapporten hittar du även kopplingschema.


Ovansidan av prototypen.


Undersidan av prototyen.

Sist vill vi även tillägga att man absolut inte ska tveka att läsa kursen, oavsett vad man väljer att bygga för pryl, får man möjlighet att testa egna idéer och lösa en mängd problem.

Nedan hittar du lite länkar som kan underlätta att förstå vad vi ville uppnå:

Projektet gjordes av Andreas Källman (d00aka) och Per-Henrik Persson (d00pp).