LegoMus

Vi valde att bygga en legorobot som skulle kunna söka igenom och hitta den snabbaste vägen från start till mål i en labyrint. Labyrinten består av block som är 20x20 cm stora. Hela labyrinten kan bestå av maximalt 20x20 block. Startblocket är det block där musen står från början och målblocket representeras genom att det belyses med en lampa.

Roboten är uppbyggd runt en MC68HC11E9 från motorola. Utöver denna använde vi oss av två legomotorer, IR-dioder och fotodioder. IR- och fotodioderna användes för att roboten skulle kunna se väggarna och målet i labyrinten.

Efter att roboten var byggd skulle vi skriva algoritmerna som skulle få den att hitta rätt i labyrinten. Först skrev vi och testade algoritmerna på en "vanlig" dator för att verkligen se att de fungerade. Sen testade vi programmet på roboten, och många nya problem uppstod. Efter många timmars felsökning fungerade roboten tillfredställande.

Kursen digitala projekt rekomenderar vi till alla som vill använda sina kunskaper praktiskt, och inte är rädda för att tänka själva.


 
Oskar Johansson, d94
Christian Mucha, e98
Handledare:
Bertil Lindvall