Digitala projekt 8p (Text-TVmottagare)

 

Projektet vi gjorde skulle omfatta 8 poäng och vi beslutade oss för att göra en Text-TVmottagare. Vi använde oss av en komponent (SAA 5231) som tog emot en signal från en television och omvandlade den till en bitström. Vårt problem bestod sedan i att ta hand om denna bitström och spara undan den så att vi skulle kunna använda oss av och titta på informationen. Det första problemet som vi var tvungna att ta hänsyn till var att bitströmmen med Text-TVinformation kom in för snabbt så vår processor (68008) hade ingen möjlighet att ta hand om den. Detta löste vi genom att använda oss av ett mindre minne där informationen sparades och sedan kunde processorn hämta informationen och spara den i det stora minnet.

 

Vi delade upp bitströmmen i bytes (8 bitar) så att vi kunde spara dessa. Detta orsakade lite problem då det var otroligt viktigt att vi började spara bitarna på exakt rätt ställe. Informationen vi fick in bestod inte bara av Text-TVinformation utan även information om själva TV-bilden mm. Vi var tvungna att kontrollera bitströmmen och leta efter en speciell sekvens som informerade oss att Text-TVinformationen började. På samma sätt fick vi leta efter den sekvens som visade var det slutade. Då informationen som vi inte hade någon nytta av och därför inte sparade kom in så passade processorn på att hämta informationen från vårt snabba minne och la in det i det stora.

 

Det var vår mening att processorn sedan skulle sortera informationen i minnet och att man skulle kunna skriva in ett sidnummer på en knappsats som vi hade och då skulle den aktuella sidan visas på en display. På grund av tidsbrist som orsakades bland annat av problem med dålig Text-TVsignal så fick vi stryka detta från vår kravspecifikation och vi nöjde oss med att se att den information som sparades i det stora minnet innehöll riktig Text-TVinformation.

 

Projektet var för oss som inte hade någon direkt kopplings- och konstruktionsvana mycket utmanande och otroligt lärorikt.

 

Maria Sernerup och Sara Jönsson

2002-05-21