MOTION DETECTION SYSTEM
Datum: 15/5-2002


Detta projekt ingår i en kurs som heter Digitala Projekt. Kursen Digitala projekt finns som en stor kurs om 8 poäng eller som en liten kurs 5 poängskurs. Vi valde den större kursen. I den stora kursen kunde man välja mellan 4 olika fastslagna projekt eller eventuellt skapa ett eget projekt.

Projektet vi valde gick ut på att med hjälp av en CCD-kamera kunna detektera en rörelse framför kameran. Rörelsen skulle kunna vara t. ex en hand som rör sig framför kameran. Utifrån av oss fastslagna krav börjar sedan konstruktionsarbetet. Dessa var:

· Ta emot en bild från en CCD-kamera.
· Systemet ska vara uppbyggt kring processorn Motorola 68008.
· Kunna upptäcka förändringar i bilden från kameran. T ex något som rör sig i en annars tom korridor.
· Därefter kunna larma om förändringar sker i bilden.
· Systemet ska inte påverkas av skuggor, solljus eller brus.
· Känsligheten ska kunna justeras manuellt.
· Bilden ska uppdateras tillräckligt ofta för att även snabba förflyttningar ska kunna detekteras.

Projektet består av 3 delar. En del tar hand om samplingen av insignalen, som i vårt fall är en komposit videosignal från en CCD-kamera. En annan del tar hand om bildbehandlingen och den tredje delen tar om styrlogiken.

Vi använde oss av 2 minnen där det ena tog hand om bildbehandlingen och den andra sparade det samplade CCD-kameramaterialet. Projektet styrdes från tre enheter: en Lattice-krets, en processor och en PAL-krets.


Framsidan av projektet

Baksidan av projektet

För övrigt har projektet har varit givande och lärorikt och inte minst väldigt roligt.
Dessutom skulle vi vilja passa på och tacka instutionen för Informations Teknik och speciellt Bertil Lindvall för ett bra handledning under projektets gång.

Kontruktörer: Martin Ohlsson E99 och Jörgen Andersson E99