HemoMeterXP

 

Vårt mål med projektet var att kunna styra vissa enheter i hemmet via en Java-applet. Vi hade många idéer på vad man skulle kunna styra men vi insåg snabbt att vi var tvungna att begränsa oss till 5-6 enheter. I vår färdiga prototyp kunde vi styra:

·        En lampa med dimmerfunktion

·        En motor för att dra upp och dra ner persienner

·        En motor för att dra upp och dra ner garageporten

·        Läsa av temperaturen i huset

·        Kontrollera om kylskåpsdörren var öppen eller stängd

·        Sätta på/Stänga av ugnen med olika nivåer på temperaturen.

Tanken var att visa att det är möjligt att kontrollera dessa saker i hemmet och att det skulle vara lätt att bygga ut med fler enheter. Vi ville  även att det skulle vara lätt att i framtiden föra över kontrollprogrammet (Java-appleten) så att det gick att styra enheterna via sin mobiltelefon.

 

Hemometer XP Java Applet

 

Hårdvaran i projektet byggdes runt Motorolas processor 68008. Kommunikationen mellan styrdator och server skedde med seriell kommunikation. För den seriella kommunikationen använde vi en s.k. UART, en Zilog Z8035, vilket inte är att rekommendera för nybörjare, den var alldeles för komplicerad. En annan svårighet tyckte vi var den analoga biten dvs. att koppla in och kontrollera temperaturgivare, motorer, dioder m.m.

 

         

Vår konstruktion från ovansidan                   Vår konstruktion från undersidan

 

Det som vi tyckte var bäst med detta projekt var att man byggde allt från början till slut. Från att ha fått en påse med komponenter, en labbplatta, lite verktyg och sladdar kunde vi i slutet skåda en fungerande prototyp. Det roligaste var att man kunde styra de olika enheterna på den färdiga prototypen var man än var i världen.

 

 

Tre nöjda och glada

Tory, Magnus och Micke

 

Tory Li, d99tl

Michal Stala, d99ms

Magnus Midholt, d99mm

2002-05-24