MIDI Kontrollerad Oscillator

 

I en synt från 80talet användes inte som idag signalprocessorer för att generera olika vågformer och filterfunktioner.  Syntarna byggdes då upp i olika block varav den del som kallas DCO (Digital Controlled Oscillator) var den absolut viktigaste. Det är denna del i en synthesizer som genererar den frekvens som, efter att ha passerat olika sorters filter, en människa uppfattar som ton. 

För att kunna styra denna oscillator använder man ett gemensamt gränssnitt kallat MIDI. MIDI står för Music Instrument Digital Interface och är ett seriellt gränssnitt som sänds med en hastighet på 31.25kBaud. När en tangent trycks ned på en synthesizer skickas det en 3byte lång sekvens. Sekvensen innehåller då information om vilken MIDI kanal som ska aktiveras, vad som hänt på denna kanal, vilken tangent som blivit anslagen samt med vilken hastighet tangenten blev nedtryckt.

När tangenten sedan släpps skickas samma sekvens fast det sista bytet är noll (hastigheten på nedslagen tangent oändligt långsamt)

 

Projektets mål har varit att med hjälp denna information om MIDI, kontrollera en enkel oscillator.

 

Efter att ha planerat, virat, felsökt och programmerat i 7 veckor har projektet till sist fått ett utseende enligt nedan.

 

 

Denna oscillator klarar av att hantera  8 oktaver (96 toner) samt att byta till 32 olika vågformer både manuellt och via MIDI.

Oscillatorn tar enbart emot MIDI på den kanal som ställs in manuellt på kopplingen.

 

 

 

  I bilden ovan styrs oscillatorn med hjälp av MIDI koder genererade av en CZ5000.

 

 

Projektet utfördes våren 2002 av:

 

Fredrik Åhfeldt e98           

 mailto:e98fa@efd.lth.se