DARK-Digital Analog Roterande Klocka

 

 

 

 

Efter ett besök på SAAB Technoligies teknikdag fick vi idén till vårt projekt. En roterande arm med lysdioder som visar någon slags bild. I deras fall visade de en logotyp men vi valde att visa en analog klocka.

 

Kursen Digitala Projekt handlar om konstruktion och bygget av ett digitalt system. Vi har byggt en arm med 24 lysdioder som roterar och visar en ”analog” klocka. Tiden kan ställas in med en snabbspolningsknapp.

    

Projektet består av 3 delar, mekanik, elektronik och programmering.

Mekaniken visste vi skulle ta lång tid när vi valde ett så mekaniskt avancerat projekt, men den har ändå tagit betydligt mer tid än beräknat. Ställningen byggdes i plexiglas, drivningen består av en liten, men stark elmotor och signalöverföringen till det roterande kortet av utetsade kopparbanor och släpor av lödflätor. Vi vill tacka Ilia Bolanowski för all hjälp med den mekaniska delen.

    

Elektroniken är uppbyggd runt en Motorola 68HC11 mikroprocessor med att antal kringkretsar och sitter monterad på den roterande axeln.

    

Programmeringen är gjord i C och är lite annorlunda än vanlig ”PC-programmering”. När man skall programmera en mikroprocessor måste man tänka på ett antal register som måste sättas till vissa saker för att fungera.

    

Projektet har varit en bra blandning av teori och praktik, och ger en fingervisning om hur projekt fungerar i ”verkligheten” på t ex en framtida arbetsplats. Man inser också att teori och praktik inte alltid stämmer överens och man stöter på problem som man måste lösa efterhand. Detta har varit mycket lärorikt.

 

 

 

Niklas Larsson & Rickard Persson