Huvudrörelseavkännare
DMC

 

 

Uppgiften bestod i att konstruera en enhet som kunde detektera huvudrörelser och översätta dessa till tangentbords-kommandon till en dator. Kursen och uppgiften i sig innehåller moment från många tidigare kurser vi läst, exempelvis Programmering och Digitalteknik, och syftar till att man skall få förståelse hur en digital konstruktion är uppbyggd.

  I den kravspecifikation som skrevs i början av projektet bestämdes att konstruktionen skulle kunna detektera tolv olika rörelser. Dessa reducerades under arbetet till åtta på grund av sensorernas känslighet för störningar.

  Vi skrev vårt program i C och det består av olika delar. En del skulle räkna längden på pulserna som kommer från våra två sensorer. Detta gjordes med hjälp av avbrott som detekterade flankerna på de tre insignalerna och med hjälp av HC11:ns egen räknare avgjordes längden på pulserna. Utifrån denna längd kodades våra olika kommandon, exempelvis skulle en kort puls från en av sensorerna resultera i tangetsbords-kommandot "pil upp". En annan del i programmet tog hand om överföringen av bitarna till och från datorn.

  Nu när projektet är slut anser vi att vi till stor del lyckats uppfylla våra krav. Det som bedömdes vara den största utmaningen, att kommunicera med datorn, gick smidigare än vad vi trodde. Dock var vi tvungna att själva skriva ett protokoll för dataöverföring.

  Vi ville bygga en konstruktion som kunde användas till att exempelvis göra det lite roligare att spela dataspel. Det var en givande kurs där alla moment från lödning till programmering ingick. Vi kände ofta stor frustration över att konstruktionen ibland inte fungerade som planerat men även tillfredsställelse över att lyckas med felsökning och problemlösning. Många timmar har lagts ner på projektet men det var intressant och lärorik tid. Kursen rekommenderas varmt till alla teknologer som går E och D på LTH.

  Rapporten finns att läsa i sin helhet hos Tekniska gruppen på it-institutionen.

 
Oskar Kindbom e97
Marcus Håkansson e97