Nummerpresentatör

Digitala projekt, HT 2002, LP2

 

 

Av:   Len Albertsson, d99la

         Johan Persson, d99jp

 

 

 

En nummerpresentatör ska konstrueras med en mikroprocessor och en del andra komponenter. En nummerpresentatör är en enhet som kopplas till telefonnätet och registrerar s.k. DTMF-signaler som skickas ut på telefonnätet när ett samtal ska kopplas upp. Dessa innehåller information om telefonnumret för den uppringande abonnenten. Nummerpresentatören ska kunna lagra 30 uppringande nummer, samt tiden då signalen togs emot. Det ska även finnas möjlighet att lagra några nummer i en speciell s.k. svartlista. När något av dessa nummer detekteras visas en speciell text på nummerpresentatören.

 

Två olika mikroprocessorer fanns till vårt förfogande. Dessa var Motorola HC11 och Motorola 68008. HC11 är en enchipsdator vilket bl.a. innebär att man inte behöver koppla till externt minne, vilket man måste göra på 68008. Nackdelen med HC11 är att det inbyggda minnet bara kan lagra 512 byte data. Efter lite överslagsräkningar kom vi dock fram till att detta skulle räcka till vår applikation och vi valde därför denna processor.

 

Förutom HC11:n kom vi fram till att vi behövde följande komponenter:

 - LCD-display, 2x16 tecken

 - Knappsats, 16 tangenter

 - DTMF-mottagare

 - Realtidsklocka

 

När planeringen var klar var vår uppgift att välja exakt vilka komponenter vi ville använda och därefter koppla ihop dessa med mikroprocessorn. Enligt uppgift skulle sladdragningen inte ta mer än några timmar, men för vår del tog det betydligt mer tid än så. Efter detta skrevs drivrutiner för varje komponent, och dessa testades på enklas möjliga sätt. Efter lyckat test utvecklades drivrutinerna för att göra det kommande huvudprogrammet så enkelt som möjligt. Därefter började vi låta enheterna samverka genom att anropa de olika metoderna i drivrutinerna på önskat vis och på så vis slutligen få en fungerande fristående nummerpresentatör.