Institutionen för informationsteknologi

Digitala projekt Vt. 2001

 

                          Robot                    

 

 

Vi Valde att bygga en robot, som skulle lösa en labyrint. Labyrinten bestod av 20 x 20 cm stora sektioner. För att roboten skulle kunna ”se” väggar och öppningar utrustades den med sex par av IR-sändare och IR-mottagare. De sistnämnda mätte intensiteten från den reflekterade strålningen från IR-sändarna. Roboten utrustades med processor, eprom, sram och AD-omvandlare. I eprom minnet läggs mjukvaran som beskrivs i stycket nedan. I sram minnet lagras de data som roboten tillförskansar ifrån omgivningen, t.ex. värden från IR-mottagare och karta över den del av labyrinten som roboten redan genomsökt.

 


 

När hårdvaran var konstruerad skulle mjukvara skrivas. Mjukvaran såg till att ta in värden från IR-mottagarna via AD-omvandlaren i rätt ordning, samt att ge order till robotens motorer för att den skulle röra sig i rätt riktning, hela tiden hålla reda på var i labyrinten den befann sig och reglera robotens framfart i korridorer. En annan uppgift som Mjukvaran har är att någon form att AI (artificiell intelligens), som styr roboten så att den genomsöker labyrinten på ett logiskt sätt.

 


 

Arbetet med att konstruera roboten var mycket tidsödande, samtidigt som det hela tiden var utmanande eftersom nya problem som man vid projektets start omöjligt hade kunnat förutse dök upp. Ett exempel på detta är att mjukvaran tog relativt hårdvaran mycket tid att skapa. Kursen är den intressantaste kurs som vi båda har läst på LTH, varmed vi rekommenderar er starkt att läsa den.

 

 

 

 

 

av                                                                                                                                                                          handledare

Christian Elgaard                            f97                                                                                                               Bertil Lindvall

Tom Olsson                                    e96