Cool handdator!

2001-05-23

Hela konstruktionen med högtalare och display.

Vi ville bygga någonting som i princip skulle kunna bli portabelt, t ex en spelmojt eller ett bärbart oscilloskop. Efter diverse diskuterande kom vi fram till en handdator i stil med de som syns på marknaden numera. Då vi inte ville ge upp någon av de tidigare idéerna, fick det bli ett väldigt generellt gränssnitt på handdatorn, så att de flesta sakerna kunde bli implementerade via mjukvara.

Det ska nämnas att vi redan innan kursens start hade bestämt oss för den stora projektkursen (8p), eftersom vi tyckte att det verkade vara ganska ont om tid på 5p-varianten.

 

Konstruktion

Den centrala delen av handdatorn bygger på en Motorola 68008 processor och lite minne. En display och en knappsats hängdes också på. För att kunna spela in och upp ljud utan att belasta processorn byggde vi vår egen DMA-kontroller. DMA står för Direct Memory Access och kan sköta dataöverföringar utan att blanda in processorn. Detta gör att vi har en maximal samplingshastighet på ca 1 MHz!!!

Våra logikkretsar - den vänstra ansvarar för DMA och den högra för adressavkodning och interrupt.

DMA-kontrollern och all övrig logik i bygget är implementerade i två Latticekretsar. Detta är en mycket kompetent krets för programmerbar logik och ett starkt alternativ till PAL. Den har bla 64 generella I/O-pinnar per krets och seriellt interface för programmering på plats.

Undersidan av vår fina konstruktion. Detta är vad IT handlar om!

 

Coola features!


· 10 MHz Motorola 60008 CPU

· 512 kbyte SRAM

· 512 kbyte lagringsutrymme, Flash

· 115 kbps seriell kommunikation med PC

· Hårdvarustöd för USB

· 5/10/20 kHz ljud, uppspelning/inspelning

· Realtidsklocka

· 128x64 punkters högupplöst färggrafik (hela 2 färger)

 

Rapport


För den intresserade så finns rapporten här, exklusive appendix-delen.

 

Mathias Johansson, e96mjh

Marcus Löfgren, e96mlo