Den självgående bilen – ditt digitala husdjur

digitala projekt, VT 2001

 

 

 

 

Inledning

Digitala projekt är en kurs där man får utveckla en produkt från ide till verklighet. Man ska själv sätta upp mål och krav och implementera hård- och mjukvaran. Under tiden hinner man lära sig alla de grundläggande stegen som ingår i en produktutveckling.

Vi valde att göra en självgående legobil, som skulle köra runt utan att krocka med något.

När bilen sätts igång kör den framåt tills den upptäcker ett hinder då den backar och kör åt ett annat håll.

 


Utförande

Bilen är byggd runt processorn HC11 som är dess hjärna. Den har två motorer varav den ena styr framhjulet och den andra de två bakhjulen. Dess ögon är tre stycken IR-diodpar som består av sändare och mottagare som registrerar strålningsintensiteten. När strålningen skiljer sig från bakgrundsstrålningen har bilen upptäckt ett hinder. Den svänger då på framhjulet åt motsatt håll och backar för att sedan köra rakt fram igen.

 

Mjukvaran är skriven i C. För att kunna testa koden på bilen utan att ladda ner den till processorn använde vi en emulator. Med emulatorn var det lätt att ändra i koden och se hur resultatet blev.

I vårt projekt gick det ganska fort att bygga själva konstruktionen, det som tog tid var att ställa in motorerna och ögonen.

 

 
Resultat
Vi nådde våra målsättningar, bilen kör och upptäcker hinder som den ska. Tyvärr så har IR – dioderna lite dålig uppfattningsförmåga så bilen har inte så bra prestanda som önskat. Vi satte upp mål som vi skulle hinna med i mån av tid, men dessa var vi tvungna att hoppa över dels p.g.a. tidsbrist men även för att komponenterna inte var så bra som vi hade trott.

Det var en rolig och lärorik kurs som vi lärde oss mycket av. Den är ganska annorlunda mot de som man läser i början på teknis. Man får mycket eget ansvar och ska själv lägga upp hur man ska disponera sin tid.

 

Om ni vill läsa rapporten så finns den här

 

 

       

 

                                                                                                

 

Elin Löfgren, e97el & Magnus Hallqvist, e97mh