Nummerpresentatören Privacy

 

 

Under läsperiod 4 året 2001 var det två studenter som bestämde sig för att läsa kursen digitala projekt som gavs av institutionen för informationsteknik. Ryktet om kursen var gott även om det skulle krävas mycket tid. Förväntan var hög inför första mötet då grupper och projekt skulle bestämmas. Valet av projekt föll på en nummerpresentatör vilket kanske inte var det mest originella men verkade intressant och utmanande samt att vi båda ville använda den färdiga presentatören privat. Skulle vi kunna överträffa de på marknaden befintliga versionerna?

 

Efter att ha funderat, förkastat och slutligen accepterat specifikationerna som skulle eftersträvas satt arbetet igång med att bestämma vilka komponenter som skulle ingå samt hur dessa skulle fungera tillsammans. För att styra den valda processorn krävdes en hel del programmering i språket C. Detta gjordes med hjälp av programvara som institutionen stod för och med hjälp av en emulator så kunde funktionerna på presentatören testas nästan som på riktigt.

 

Programmet växte och versionerna avlöste varandra i takt med att komponenterna fick liv och funktion. Till vår lättnad var kopplingarna mellan komponenterna så gott som helt korrekta, endast en felvirning har hittats. Redan efter två veckor hade vi en fungerande presentatör med de mest grundläggande funktioner som att lagra nummer och ta bort dessa. Vidare funktioner som att skapa en svart- och en vitlista som tillät uppringning eller ej och designmässiga funktioner lades till och förbättrades efterhand.

 

En version, vilken inte är den sista, har blivit bränd på EPROM och fungerat nöjaktigt. Nummerpresentatören fick stå på egenhand i några dagar och hann lagra 80 nummer innan den buggade ur. Det återstår alltså en eller annan justering av programmet men i stort fungerar presentatören. I denna version finns lagring av 100 nummer med tid och datum, svart- vitlista, uppringning, visande av nya samtal mm.

 

Minnena av denna kurs kommer att vara en rolig, ovanligt praktiskt samt tidskrävande kurs. Kan rekommenderas då de tunga stunderna då problemen inte gick att knäcka har ersatts av glädjen av att det fungerar!

 

 

 

Igor Gurovski, d99                   Kontakta Igor

Henrik Hultgren, e96                Kontakta Henrik