Institutionen för informationsteknologi
Digitala projekt, lp4 2001
2001-05-23

SIMON
en radiostyrd legobil

Vad har vi gjort?
Syftet med kursen Digitala projekt är att få göra en produkt från idé till färdig prototyp. Kursen kan innehålla delar från i princip alla tidigare kurser man läst, t ex digitalteknik, analog elektronik, programmering. Vårt projekt gick ut på att konstruera en radiostyrd bil som styrdes via ett program på en PC. Utvecklingsarbetet var jobbigt men väldigt givande och att till slut få en fungerande prototyp gav en skjuts för självförtroendet. Därför vill vi rekommendera denna kurs till alla som känner att all teori står dom upp i halsen och istället vill göra något praktiskt som spänner över hela elektroingenjörens kunskapsområde.

Hur fungerar det?
Bilen fungerar i princip som vilken radiostyrd bil som helst. Den kan köra framåt, bakåt, vänster och höger. Själva styrningen sker med ett java-program på en PC som kommunicerar med bilen via radio. Räckvidden på radioöverföringen är minst 10 m men kan i gynnsamma lägen vara ännu bättre. Själva styrningen fungerar enligt stridsvagnsprincip, för att svänga t ex vänster kör vi högersidans motor framåt och vänstersidans bakåt. När bilen får ett nytt kommando t ex framåt kör den framåt ett visst tidsintervall och stannar sedan av sig självt om den inte fått något nytt kommando. Detta för att radiokommunikationen inte fungerar till 100% och bilen därför ibland kan köra lite okontrollerat in i väggar och andra laboranter.

Själva styrningen går till så att man med hjälp av musen klickar i användargränssnittet på den riktning man vill köra i därefter kan man antingen vänta på att bilen ska stanna självmant efter ca 1.5 m eller klicka på stoppsymbolen. Det går också att när som helst trycka på en annan riktning om man vill byta innan bilen stannat. När man vill svänga vänster eller höger gör en klickning att bilen svänger ca 90 grader åt endera hållet och därefter stannar. Bilen är batteridriven och tillsammans med radiokretsen gör detta att bilen klarar sig helt utan kablar för spänningsmatning och kommunikation.



Kretskortet med radiokretsen kopplat till PC:n.


Det grafiska användargränssnittet.


Länkar
Ladda hem hela rapporten.
Nordic VLSI ASA hemsida, http://www.nvlsi.no
Java Communications API hemsida, http://java.sun.com/products/javacomm/index.html

Bakom ratten
Fredrik Hansson, e97fha@efd.lth.se
Bengt Johansson, e97bj@efd.lth.se