RAC
Rock Around Clock

Digitala Projekt LP3 2001
av:
Oscar, Olof och Erik
2001-02-20

BAKGRUND

 

I kursen Digitala Projekt skall en prototyp för ett digitalt system utvecklas. Studenten får välja fritt vad det digitala systemet skall utföra. Vårt första problem blev alltså att bestämma vad vi ville bygga.
Efter några öl på Stortorget och lite tips från äldre teknologers hemsidor så bestämde vi oss för att göra en klocka som presenteras med hjälp av en roterande kolonndisplay. Nästa utmaning var att komma på ett bra namn på vår produkt; det blev Rock Around Clock, RAC.

 

 

UTFÖRANDE

 

Displayen som skall presentera den aktuella tiden är helt enkelt en kolonn med lysdioder, i vårt fall sju stycken. Lysdioderna sitter monterade på en motor. Dioderna tänds och släcks efter ett förutbestämt mönster så att en betraktare ser tiden "sväva" i luften. Att detta fungerar beror på att ögat har en inbyggd tröghet, vi uppfattar ljuset från en lysdiod efter att den släckts. För att få en lite häftigare effekt använde vi tvåfärgade lysdioder.
Mikrodatorn som styr hela konstruktionen är en Motorola HC11. Vi valde just den för att den är liten och har många inbyggda enheter, t.ex. minne och timerkretsar. Ett mål var att använda så få komponenter som möjligt eftersom hela konstruktionen skall snurra.
Under projektets gång har vi varit tvungna att lösa några problem som uppkommit. Det första var hur vi skulle få upp matningsspänningen till kortet med komponenter och processorn, kortet snurrar ju med lysdioderna. Detta kunde vi lösa med hjälp av två kullager som fick fungera som släpkontakter. Ett annat problem var hur vi skulle få klockan att vara still på samma plats under varvet, d.v.s. klockan skall börja och sluta att presenteras på samma ställe varje varv. Detta löstes med två ir-dioder (sändare/mottagare) som gav en puls varje varv. På så vis så får processorn en indikation om när klockan skall börja att visas. Samma puls utnyttjades även till att beräkna varvtiden för kolonndisplayen, den behövdes för beräkningen av hur länge varje diod skall vara tänd.
Vi var också tvungna att programmera en realtidsklocka för att ha något intressant att visa med kolonndisplayen. 
Mer om hur utvecklandet av RAC'en gick till kan läsas rapporten.

 

RESULTAT

 

Resultatet blev mycket bra. Vi är nöjda med vad vi har åstadkommit och kan i efterhand konstatera att vi inta bara lärt oss bygga med digitala kretsar och programmera en microprocessor utan också fått erfarenhet i hur ett projekt planeras och genomförs. Vi vill tacka "grabbarna" i Tekniska gruppen, och ett speciellt tack till Fräskungen Ilia. 

 

RAPPORTEN

 

Rapporten i sin helhet finns för nerladdning här: Rapporten (pdf).

© 2001
Oscar Johansson, e96oj@efd.lth.se
Olof Larsson, e96ola@efd.lth.se
Erik Sylvan , e96esy@efd.lth.se