Nummerpresentatören Nummerpresentatören

Digitala projekt är en kurs vid it-institutionen som vi har gått under läsperiod tre år 2001. Det är en ovanligt självständig kurs där studenterna för ovanlighetens skull får tillfälle att använda sin kreativa förmåga. Detta är mycket positivt och lärorikt även om det ofta blir enormt tidskrävande.

I början av kursen sätter man upp sina egna mål och krav på den digitala produkt man vill konstruera, som till exempel i vårt fall - en nummerpresentatör som bland annat skulle kunna kommunicera med en persondator.

Därefter väljs en passande mikroprocessor och ett kopplingsschema ritas upp. När detta är klart börjar det riktiga arbetet - att montera och testa alla kretsar i tur och ordning. Det är i det här steget som man går in på djupet i de olika kretsarnas funktioner och således tillskansar sig viktig kunskap om digitala element. För att på ett enkelt sätt testa de olika komponenterna får man låna ett användarvänligt utvecklingssystem av institutionen.

När sedan konstruktionen fungerar klanderfritt programmeras de olika funktionerna i språket C, vilket vi fann givande då vi inte använt detta, i industrin ofta förekommande, språk i vår "utbildning" förut.

När sedan programmeringen är klar har man en så gott som färdig produkt - man behöver bara byta ut ovan nämnda utvecklingssystem mot en riktig processor och bränna sitt program i ett EPROM. Då har de flesta studenterna en färdig prototyp till sina produkter, något som vi inte lyckades med. Vår prototyp fungerar med andra ord bara om man har den kopplad till utvecklingssystemet. Då kan nummerpresentatören skicka telefonnumren till datorn när datorn begär det och dessutom finns en display på konstruktionen som visar vem som ringt. Det finns även en knappsats med scroll-funktion och resetfunktion. För sakens skull har presentatören några dioder som visar hur många som har ringt efter det att man senast nollställde den.

Resultatet av kursen är trots en ej helt färdig produkt att vi har lärt oss mycket och kan rekommendera den till de som inte ännu har läst den. Observera dock att man, om man inte är en van konstruktör, bör ha mycket tid att lägga ner på den här kursen.


Copyright © Hugo Hedberg Christian Sternell -2001

Kontakta oss: Hugo Christian