Speedostar

Cykeldatorn

Oavsett om du är en lundastudent som cyklar det korta avståndet mellan skolan och hemmet,en tävlingcyklist eller någon som ger sig ut på trevliga cykelturer med kompisarna, kommer du att finna vår cykeldator något spännande.

Cykeldatorn - Speedostar- är en krets konstruerad av tre ambitiösa LTH studenter, som befinner sig i slutskedet av sin utbildning. Idén föddes i början av lp-3 2001, då vi Roger,Fredrik och Suleyman gick kursen digitala projekt. Kursen bygger på att man ska konstruera en krets bestående av en processor och andra digitala periferikomponenter, för att till slut få en fungerande prototyp.Och vårt val var att bygga en cykeldator.

Vår cykeldator skulle kunna lite mer än det normala (som marknadens cykeldatorer klarar av), dvs visa hastighet, distans, tid, medel- och max-hastighet. Därför kom vi överens om att även lägga till funktioner för kadensmätning (pedalvarvsmätning), växelläge, och spara allt så informationen kunde föras över till en PC för vidare behandling av materialet.

Det blev långa timmar med att läsa datablad, vira, löda och testa. Men samtidigt var det ett stort nöje.Man fick ju sätta hela sina kunskaper från tidigare kurser som Datorteknik, Digitalteknik och inte minst programmering på prov.

Och du, till slut hade vi en välfungerande prototyp!

Har du några frågor, kan du ställa de till:

Fredrik Nilsson
Roger Nilsson
Suleyman Malki