Nummerpresentatör

 

Digitala projekt är en rolig kurs, även om det vissa dagar kändes som om vi inte skulle lyckas. Den är perfekt för att lära sig att skapa en prototyp av en digital tillämpning. Man får bra handledning av institutionens kursansvariga.

 

Vi valde att konstruera en nummerpresentatör, som skulle klara av att lagra 30 nummer och tiden för uppringningen. Processorn som användes var MC68008, som bl a behöver ett externt minne. Vi använde tre knappar för att kunna bläddra i listan bland numren, ta bort ett nummer och för att kunna ställa klockan.

 

Konstruktionen skulle först ritas med hjälp av ett ritprogram - PowerLogic. När det var klart satte vi fast komponenterna på ett kretskort, m h a virningsteknik.

 

Programmeringen av funktionerna gjordes i språket C. För att se om hårdvaran fungerade som den skulle, använde vi oss av en emulator, som man styr med en PC. Hade vi inte haft emulatorn skulle vi varit tvungna att bränna ner programmet på epromet varje gång vi ville testa något nytt. Programmeringen och testningen av programmet var det som tog längst tid.

 

Vi rekommenderar Digitala projekt. Läs den!

 

Papporten finns på Tekniska gruppen på IT.

 

Grupp 22, vt 2001

 

 

Josefin Björk e96jbj@efd.lth.se

Per Hugosson e96phu@efd.lth.se