Vi har i kursen Digitala projekt vid institutionen för Informationsteknologi valt att göra ett larm som är avsett för hemmabruk. Syftet med kursen var att utveckla en prototyp och få grundläggande kunskaper i digitala konstruktioner.

Vi började med att göra en kravspecifikation och sedan valde vi de komponenterna som behövdes för att uppfylla den. Sedan kopplade vi ihop komponenterna och testade dem var för sig med en emmulator. Efter detta skrev vi små funktioner i C som styr komponenterna. Sedan återstod det ”bara” att skriva huvudprogrammet.  

Vårt larm består av en knappsats som man kan styra larmet med, en display som visar information till användaren och lite kretsar. Kretsarna vi har valt att använda är en klocka med seriell kommunikation, en tangentbordsavkodare, en buffert och som styrande enhet har vi valt M68HC11.

Larmet har 8 digitala insignaler och en utsignal som man kan koppla till en siren eller liknande. Larmet har 4 lägen: Avslaget läge (grön diod), Aktivt läge (röd diod), Test läge (röd och grön) och Alarm läge (röd diod och siren). I Avslaget läge kan man göra inställningar med olika kommandon. Från Avslaget läge kan man komma till Test läge genom att trycka på testknappen. För att aktivera och inaktivera larmet används en kod som man väljer i initieringen. Om larmet utlösts kan man få information om när och vilken givare som utlöste larmet.   

 

Vi tycker att det har varit en givande kurs för att man har följt en konstruktion från start till slut och alla steg det innebär.

 

  

 

För vidare information om konstruktionen, maila Fredrik Hammarlund eller Henrik Hall.