- ett övervakningssystem

 

Bakgrund

I projektkursen digitala projekt ska teknologerna få inblick i industriellt utvecklingsarbete. Målet med projektuppgiften är en prototyp för vidareutveckling med nödvändig dokumentation. Huvuddelen av kursen består i att konstruera, bygga och testa respektive konstruktion.

Vi beslöt oss för att bygga ett övervakningssystem som skulle kunna övervaka fyra analoga samt åtta digitala givare. Då någon insignal överstiger sitt tillåtna värde skulle systemet larma genom att ringa upp ett förutbestämt telefonnummer och meddela vilken signal som utlöst larmet. I mån av tid skulle även kommunikationsmöjlighet med en PC implementeras.

Big Brother är främst tänkt att användas som villalarm men kan även användas för annan övervakning t ex inom industrin.

Utförande

Då ingen av oss hade någon tidigare erfarenhet av digital konstruktion utan endast de teoretiska kunskaperna från kurserna digitalteknik samt datorteknik var det mesta nytt för oss och till en början verkade också uppgiften omöjlig att slutföra på de sju veckor vi hade till vårt förfogande.

Efter många timmars bläddrande i datablad var ett första kretsschema klart och utifrån det började prototypen sakta ta form. Arbetsgången var sådan att en krets i taget monterades på kortet och sedan testades med hjälp av emulatorn. Grundkonstruktionen består av en processor (Motorola 68008), ett 16kB EPROM där styrprogrammet lagras, ett 8 kB RAM som används under exekvering, en knappsats, en tvåradig display, kretsar för läsning av insignalerna samt kretsar som sköter uppringningsfunktionen.

Konstruktionens ovansida

 

Konstruktionens undersida

 

Hur används Big Brother?

Big Brother sköts genom ett menysystem där alla parametrar kan ändras. Exempelvis kan man ställa om tid och datum, välja vilka av det tolv insignalerna som ska övervakas, välja vilket telefonnummer som ska ringas upp, välja efter hur lång tid övervakningen ska aktiveras (så att man ska hinna lämna huset om Big Brother används som villalarm) samt välja den fyrasiffriga kod som används för att sätta på / stänga av övervakningen. Man kan även försätta Big Brother i testläge.

När övervakningen aktiverats väntar Big Brother en förutbestämd tid innan övervakningen sätts igång. Då någon insignal överstiger sin tillåtna nivå väntar återigen Big Brother denna förutbestämda tid under vilken rätt kod kan knappas in och övervakningen stoppas. När larmet väl går aktiveras en summer samtidigt som Big Broteher ringer  upp det sparade telefonnumret och låter fyra signaler gå fram. Här var det var tänkt att ett meddelande skulle lämnas men på grund av tidsbrist hann vi aldrig slutföra den funktionen. Nu förutsätts att mottageren har nummerpresentation (vilket alla moderna mobiltelefoner har). Vid larm kan man stänga av larmet genom att knappa in koden och då visar Big Brother vilken insignal som utlöst larmet och när detta skett. Med en knapptryckning på Yes-knappen återgår Big Brother till att visa aktuell tid och datum.

I testläge fungerar Big Brother precis som vanligt med den skillnaden att endast en lysdiod blinkar vid larm (summern ljuder alltså inte) samt att inget telefonnummer rings upp.

Kursen Digitala Projekt

Kursen har varit mycket givande då man för första gången fått tillfälle att konstruera något utifrån en helt egen idé till en färdig fungerande prototyp. Dock har kursen varit mycket mer tidkrävande än någon av oss kunna föreställa oss. Ett varmt tack riktas till grabbarna på Tekniska Gruppen och särskilt till Bertil Lindvall.

Konstruktörerna

Peter Idin, Magnus Söder och Simon Larsson.