JOKE - linjedelare



Vi valde att i kursen Digitala projekt göra en linjedelare.

Linjedelaren fungerar enligt följande. Tänk dig att du bor på korridor och i stället för att alla har vars ett abonnemang så har man ett gemensamt för att spara in på den fasta kostnaden. I vår konstruktion kan maximalt 8 olika personer dela på ett abonnemang. Till vår konstruktion kopplar vi en PC för att styra konstruktionen. Vid ett inkommande samtal kopplas linjen bara till de telefoner som vi programmerat nummerpresentatören med. Man bestämmer alltså själv vem som kan ringa till en. Om det skulle ringa ett okänt nummer så kopplas linjen till alla telefoner. För att andra inte skall kunna tjuvlyssna när man själv pratar så kopplas de andra linjerna bort när man svarat.

För att man bara skall betala för de samtal man själv ringer så sparas alla utgående samtal i en logg med information om vem som ringt, samtalets start och sluttid samt det ringda numret. När man själv vill, laddar man ner debiteringsfilen till en PC och var och en kan betala för de samtal man själv ringt. Vid normal drift är vår konstruktion helt oberoende av datorn.

Vi valde att jobba med Motorolas processor 68008 med 128 kbyte RAM-minne vilket räcker för att kunna spara tusentals programmerade telefonnummer och loggade samtal. Det mest utmanande med kursen är att förstå sig på alla ingående komponenter samt att skriva programmen till PC och CPU samt kommunikationen mellan dessa.

Kursen har varit både kul och lärande med uteslutande självständigt arbete. Det har varit mycket tidskrävande men samtidigt väldigt lärorik att få inblick i hur man praktiskt utvecklar inbyggda system. Vi kan varmt rekommendera kursen till andra.

Till sist vill vi tacka institutionen för all hjälp, speciellt vår handledare Bertil Lindvall.


Konstruktörer:
Johan Carlsson e97
Ola Ekenberg e97
Kristian Bergfors e97

Den färdiga konstruktionen.

 


För vidare information om konstruktionen, maila e97kb, e97oe eller e97jc.