FridgeMate


Digitala projekt är en rolig kurs som bygger på mycket självständigt arbete. Vid kursstart skulle en konstruktionsuppgift väljas, antingen ur en uppgiftskatalog som institutionen tillhandahåller eller från egna idéer. Vi bestämde oss för att förena nytta med nöje och bygga ett larm som övervakar temperaturen i frysen och varnar när frystemperaturen blir för hög. Denna mojt har vi kallat för FridgeMate.

Vi började med att lägga ner ett x antal timmar på att gå igenom datablad och när ett kopplingsschema väl var klart och godkänt av vår handledare fick vi vår verktygslåda och kunde sätta igång med själva byggandet. Vi använde oss av mikroprocessorn Motorola MC68008 och diverse andra komponenter som minnen (EPROM och SRAM), A/D-omvandlare, temperatursensor och realtidsklocka. Efter att ha lödat och virat ihop allting så blev det dags för nästa moment i projektet,nämligen testning av komponenter och programmering av mjukvaran. Vi råkade ut för en del missöden som trasiga komponenter och något enstaka ben som var felkopplat, men på det stora hela så flöt det mesta på. Ska även nämna att vi har lagt ned en eftermiddag på att felsöka på en parallellport som vi av misstag fick istället för en processor. :) Slutresultatet blev en väl fungerande övervakningsmojt för frysen som vi är mycket stolta över.

Vi kan varm rekommendera denna kurs till andra som har funderingar på att läsa den. Det är roligt att få tillämpa de kunskaper, i praktiken, som vi fått lära oss från tidigare kurser som digitalteknik och datorteknik. Avslutningsvis vill vi ge en eloge till vår handledare, Bertil Lindvall, som alltid är lika glad och hjälpsam.


Malin Andersson, d98man
Johanna Lethin, d98jle