BogXP

En huvudrörelseavkännare

Teknik är användbar i många sammanhang, men för att användas måste den naturligtvis även kunna styras. Förr i världen var det oftast enbart specialutbildad personal som kunde hantera dåtidens tekniska innovationer, men i takt med att tekniska produkter i allt större utsträckning blivit tillgängliga för alla och envar har kraven ökat vad gäller användandet. Dagens konsument vill ha en tekniskt avancerad produkt som är intuitiv och banal att använda.

Detta ställer naturligtvis större krav på konstruktörens finurlighet, då denne måste lista ut hur en produkt på enklaste och bästa sätt kan styras. Och då nya kretsar och komponenter utvecklas ökar förstås möjligheten att möta konsumentens krav enligt bästa förmåga.

Vi ville därför undersöka möjligheterna att styra produkter med hjälp av huvudrörelser, vilket resulterade i vårt projekt BogXP: Två huvudmonterade accelerometrar ansluts till ett kretskort med A/D-omvandlare vilka levererar digital information om ev. huvudrörelser till en CPU som i sin tur jämför rörelseförändringar med fördefinierade rörelsemönster för olika styrkommandon. CPU:n levererar sedan identifierat kommando som utdata, vilken i sin tur visas på en display.


Mikael Nordgren

Joakim Roubert