Timer i Digitala Projekt

Det som skiljer kursen Digitala Projekt och andra kurser som vi läst på LTH är att man har en stor valfrihet både vad det gäller tidsplanering och vad det gäller arbetet som ska utföras. Projektet innefattade både hårdvaru- och mjukvaru-design. Att från början uppskatta hur lång tid det skulle ta att utveckla vår produkt var givetvis mycket svårt, därför koncentrerade vi oss den första veckan på att ta fram en vettig kravspecifikation.

Ute i handeln finns det ett stort sortiment av timers. En del av dessa är ämnade att placeras i serie mellan en väggkontakt och en elektrisk apparat. Funktionen är att styra till- och från-slag baserat på klockslag, och ibland också beroende på veckodag. En del timers är mekaniska, men numera är de digitala i majoritet. En nackdel med de senare är att de inte alltid har ett enkelt användargränssnitt. Ett fåtal knappar och ibland rörig display gör att inställning är krånglig och tar lång tid.

Med detta i åtanke gjordes därför en prototyp baserad på MC68008-processorn. Målsättningen var att få fram en timer som så enkelt och intuitivt som möjligt skulle kunna ställas in. För enkelhetens skull bortser prototypen från starkströmsmatning och batteri-backup. Utsignalen är en signal på 5/0 V som kan kopplas till exempelvis ett relä.

Följande krav ställde vi på konstruktionen

I vårt tycke var detta en mycket nyttig kurs, där man får chans att verkligen kunna tillämpa det vi lärt oss i tidigare kurser. Man får vara beredd på att lägga ner mycket tid, men det är klart värt det.

Robert Nilsson, e00
David Burström, d98


Handledare Bertil Lindvall

Lund, strax innan jul, 2001