Digital klocka med hjälp av snurrande diodspalt




Kursen Digitala Projekt går ut på att varje grupp kommer på ett projekt som de vill genomföra. Meningen med kursen är att man ska genomföra hela projektet från idé till färdig konstruktion själv, man har dock en handledare som man kan rådfråga när man får problem.

Vi bestämde oss för att göra en digital klocka som bestod av fem roterande dioder. Man skulle kunna se tiden tydligt och det skulle även gå att ställa tiden med hjälp av kommunikation med en PC.

Idén med en sådan här klocka är att man med hjälp av fem röda dioder som snurrar snabbt ska kunna få en display som ser ut att bestå av mycket fler än fem dioder. Anledningen till att det fungerar är att dioderna har en efterlysningstid så att vår hjärna inte hinner uppfatta att det är släckt mellan diodblinkningarna, ibland är det bra att vara trög. Det gäller alltså att få dioderna att blinka vid exakt rätt tidpunkt för att vi ska få en bild av en display som visar tiden. Vår konstruktion baserar sig på en 68008-processor till vilken vi skrev ett program i C som styrde klockan. Avbrott användes för att få klockan att visa rätt tid. Konstruktionen med den roterande armen byggdes i Lego och med hjälp av släpkontakter tvinnades inte sladdarna när armen snurrade. Motorn styrdes med en steglös spänning så att vi kunde få armen att snurra med rätt hastighet.

Resultatet blev precis som vi tänkt oss. Det svåraste var att få kommunikationen med PC:n att fungera men med slit in i det sista fungerade även denna.


Christofer Hellberg e98
Magnus Persson e98
Carl-Johan Pettersson e98